Με Μισάνοιχτη την Πόρτα…

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ο κορονοϊός και τα ανθρώπινα θύματά του αποσύρονται από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η οποία κυριαρχείται, πλέον, από τις ανησυχίες για την ευρωστία των οικονομιών, στον απόηχο της θανατηφόρου πανδημίας. Λες και στην Αγγλία, πατρίδα της έωλης φιλοσοφίας περί «ανοσίας της αγέλης», δεν καταγράφηκαν σχεδόν 2.700 νέα κρούσματα την Δευτέρα που μας πέρασε, ούτε το ότι οι νεκροί της εξακολουθούν να μετρώνται σε μερικές εκατοντάδες καθημερινά. Τα ίδια, αναλογικά, συμβαίνουν και στην Σουηδία - η εικόνα στην Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία είναι σαφώς καλύτερη, ύστερα από ένα εφιαλτικό τρίμηνο. Αφήνουμε ασχολίαστη την ιλαροτραγική εικόνα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία.

energia.gr
Τετ, 20 Μαΐου 2020 - 01:09

Οι λαοί αυτοί και οι ηγεσίες τους που επέδειξαν, δυστυχώς, μιαν αφόρητη ελαφρότητα και απερισκεψία, στα όρια της αλαζονείας και της ξιπασιάς, επανακάμπτουν σταδιακά σε μια ευάλωτη κανονικότητα, που ορίζει άτεγκτα η επικινδυνότητα του νέου κορονοϊού. Διότι, μη γελαστεί κανείς. Αν ζούσαμε στη δεκαετία του ’50 ή του ’60, τα θύματά του θα μετρώνταν σε εκατομμύρια. Είναι η πολύτιμη επανάσταση της τεχνολογίας, της επιστήμης, της ενημέρωσης, αλλά και μια σειρά λογικών αποφάσεων αυτοπροστασίας, σε ορισμένα τμήματα του πλανήτη –όπως στην Ελλάδα- που έσωσαν χιλιάδες ανθρωπίνων ζωών.        

Ο Covid-19 είναι, πιθανώς, η πιο… ευφυής και ύπουλη λοίμωξη που έχει πλήξει την ανθρωπότητα και είναι τέτοια επειδή είναι η μόνη που παράγει ασυμπτωματικούς φορείς! Είναι σαν κάποια εχθρική δύναμη να έσπειρε στο δρόμο μας αόρατες νάρκες…Αν συνυπολογίσουμε το σύμφυτο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου, να λησμονεί εύκολα και να προσεταιρίζεται μόνο τα αισιόδοξα του βίου, η πιθανότητα επιστροφής του ιογενούς εφιάλτη δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν.

Πολλώ δε μάλλον τους ηγέτες όλων αυτών των χωρών που, αφού ενήργησαν με εγκληματική ελαφρότητα και άφησαν τους συμπατριώτες τους να πεθαίνουν σωρηδόν, τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος θα πρωτοπαρασκευάσει το θαυματουργό εμβόλιο και τα συμπαρομαρτούντα θεραπευτικά σκευάσματα, ώστε να επαίρονται, από πάνω, για τη συμβολή τους στην σωτηρία της ανθρωπότητας και στο πώς αύξησαν τον εθνικό πλούτο από τις φαρμακευτικές εξαγωγές.

Οι δυτικοί λάτρεις του μότο «πρώτα η οικονομία», λησμονούν, ανοίγοντας με τόση σπουδή, σημαντικά τμήματα των κοινωνικών και οικονομικών δομών στις χώρες τους, πως η οικονομία δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Επειδή, μια κοινωνία που θα έχει τρωθεί καίρια από τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πανδημίας, δεν θα μπορούσε να ανακτήσει, εύκολα, την εμπιστοσύνη της στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής που παράγουν απτό πλούτο και επομένως, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και για αρκετό χρονικό διάστημα –κάτι που θα επέτεινε την κρίση της οικονομίας.

Η Ελλάδα που δεν πρόλαβε να ξεμυτίσει από την δεκαετή κρίση που την παρέλυσε και την πτώχευσε, υποχρεώνεται σήμερα να ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμία και σπεύδει, εκτός από τις εγχώριες δομές που ανοίγει, να προσκαλέσει τους πολίτες από τις δήθεν σοβαρές και υπεύθυνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης να μας επισκεφθούν ως τουρίστες, για να μην χάσουμε τα αυγά και τα καλάθια.

Η μόνη μας σοβαρή ελπίδα έναντι του δυνητικού κινδύνου που ελοχεύει από το όποιο άνοιγμα των συνόρων μας προς Άγγλους-Γάλλους-Πορτογάλους  είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον εμείς κρατήσαμε Θερμοπύλες όλο αυτό το τρίμηνο της  υγιεινομικής κρίσης και οι πολίτες οι οποίοι φέρουν τον ιό και τον μεταδίδουν είναι έως αυτή την ώρα, απειροελάχιστοι. Για να μην πισωγυρίσουμε ένεκα εξωτερικών παραγόντων, καλό θα ήταν να βαστήξουμε μισάνοιχτη την πόρτα της εισόδου μας…