Ε.Ε.:Ο Covid-19 Δεν Εμποδίζει τον Στόχο για Δημιουργία Κατοικιών με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα

Ε.Ε.:Ο Covid-19 Δεν Εμποδίζει τον Στόχο για Δημιουργία Κατοικιών με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 19 Μαΐου 2020 - 08:52

Ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελετά τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλη την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ και άλλες χώρες της Ε.Ε. εκπονούν σχέδια για την δημιουργία κατοικιών με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην θέρμανση, αξιοποιώντας τις ΑΠΕ.

Το ερευνητικό έργο που στοχεύει στην θέρμανση με μηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον είναι προϋπολογισμού ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τους ερευνητές να επισημαίνουν πως χρειαζόμαστε μια ταχεία, μεγάλης κλίμακας στροφή προς ανανεώσιμες τεχνολογίες θέρμανσης και ένα πρόγραμμα μέτρων ενεργειακής απόδοσης για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Το έργο υποστηρίζεται από φορείς της Αγγλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας και θα αναπτυχθούν δράσεις βιώσιμης θέρμανσης σε τέσσερις πόλεις των χωρών αυτών. Την ίδια ώρα, στην Πολωνία σε έκθεση που εκπονήθηκε από το Energy Forum και από το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνεται λόγος για την ανάγκη να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πολωνική θέρμανση στο 40%, μέχρι το 2030.

Οι συγγραφείς της ανάλυσης επισημαίνουν ότι ο πολωνικός τομέας θέρμανσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα. Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται -μεταξύ άλλων- μείωση της ζήτησης θερμότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην ανάλυση, το 2030 η ζήτηση για θερμότητα θα μειωθεί κατά 21%, με τις τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων να αντικαθίστανται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προβλέπεται πως το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί από το 9% το 2016 έως και 39% το 2030, ενώ οι συνολικές δαπάνες επενδύσεων για νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση τα έτη 2020-2030 θα ανέλθουν σε 81,5 δισεκατομμύρια PLN. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι δαπάνες περίπου 8 δισεκατομμυρίων PLN ετησίως αποτελούν ευκαιρία για τους παρόχους τεχνολογίας, αλλά και μια πραγματική πρόκληση τόσο για τους επενδυτές όσο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Θέρμανση με γεωθερμία σε Ολλανδία και Γερμανία

Την ίδια ώρα, μεγάλα έργα στην γεωθερμία πραγματοποιούνται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Ένα γεωθερμικό εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Renkum, στην Ολλανδία το οποίο θα παρέχει θερμότητα σε επιπλέον 5.000 σπίτια. Το δίκτυο θερμότητας από γεωθερμία της Warmtebedrijf Ede, τροφοδοτεί ήδη 20.000 σπίτια. Παράλληλα, γίνονται έρευνες σε τοποθεσίες στο Renkum στις οποίες συμμετέχει και το εργοστάσιο χαρτιού Smurfit Kappa Parenco. Η εταιρεία θέλει να είναι πιο βιώσιμη και να παράγει χαρτί χωρίς φυσικό αέριο.

Στην Γερμανία, η Erdwärme Chiemgau έλαβε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου του Allerding, για την ανάπτυξη του γεωθερμικού έργου θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή γεωθερμικής μονάδας ισχύος 100 MW θερμικής και 14 MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραδίδουν ηλεκτρισμό και θερμότητα σε γειτονικές κοινότητες. Η γεώτρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 και να ολοκληρωθεί έως το 2022. Από το 2022, στο Palling και άλλες κοινότητες θα τροφοδοτούνται με θερμότητα και ηλεκτρικό ρεύμα.