Η ΕΕ Εξετάζει τις Επιλογές για τα Δίκτυα Αερίου στην Μετάβαση προς την «Κλιματική Ουδετερότητα» το 2050

Η ΕΕ Εξετάζει τις Επιλογές για τα Δίκτυα Αερίου στην Μετάβαση προς την «Κλιματική Ουδετερότητα» το 2050
energia.gr
Παρ, 8 Μαΐου 2020 - 08:17

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρεις επιλογές για μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη κινείται προς την «κλιματική ουδετερότητα» σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία έως το 2050, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στο EURACTIV. Ο προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται πριν από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τη διασυνοριακή χρηματοδότηση της ενεργειακής υποδομής που αναμένεται έως το τέλος του 2020. Το memo που διέρευσε είναι ένα διαδεδομένο «έγγραφο εφαρμογής» σχετικά με τον σχεδιασμό των υποδομών φυσικού αερίου, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Ενέργειας

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποκαλύπτει τις τρεις επιλογές που προβλέπονται για τις υποδομές φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης:

1. «Σταδιακή μετάβαση από το φυσικό αέριο», με συνεχή υποστήριξη της ΕΕ για υποδομές «παράλληλα» με νέες προτεραιότητες για το ανανεώσιμο αέριο.

2. Μια επιλογή «πλέγματος πράσινου φυσικού αερίου», με απαγόρευση χρηματοδότησης σε έργα για ορυκτά αέρια από την ΕΕ, η οποία «θα επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου» στον εκ των υστέρων εξοπλισμό ή την επανατοποθέτηση των δικτύων αερίου για τη διαχείριση ανανεώσιμων αερίων όπως υδρογόνο, ενέργεια-αέριο και βιοαέριο.

3. Μια επιλογή «μόνο για ηλεκτρική ενέργεια», όπου οποιαδήποτε χρηματοδότηση για το φυσικό αέριο θα αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου για να επικεντρωθεί στην ηλεκτρική ενέργεια και στα έξυπνα δίκτυα.

Ο προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται πριν από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τη διασυνοριακή χρηματοδότηση της ενεργειακής υποδομής που αναμένεται έως το τέλος του 2020 - ο λεγόμενος κανονισμός για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (TEN-E).

«Η αναθεώρηση TEN-E στοχεύει να συμβάλει στην Πράσινη Συμφωνία υποστηρίζοντας τις διευρωπαϊκές υποδομές που απαιτούνται για ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς εκπομπές άνθρακα», αναφέρει το έγγραφο.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα φυσικού αερίου επικεντρώνεται σε υποδομές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, συμπίεσης και αποθήκευσης ΥΦΑ, αναφέρεται. Ωστόσο, οι μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στην απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και στον στόχο της ΕΕ να καταστεί «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050, προσθέτει. «Για να επιτευχθεί ουδετερότητα σε εκπομπές άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, το φυσικό αέριο θα πρέπει προοδευτικά να αντικατασταθεί από ανανεώσιμα αέρια στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΕ, υποστηρίζει το έγγραφο, λέγοντας ότι η μελλοντική χρηματοδότηση των υποδομών θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες όπως τα δίκτυα τροφοδοσίας με αέριο και υδρογόνο.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την αποξήρανση των ορυκτών αερίων Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την υποδομή ορυκτών αερίων πρόκειται να σταματήσει τα επόμενα χρόνια καθώς η Ευρώπη προχωρά με τον στόχο της να γίνει «ουδέτερη κλιματικά» έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είναι γνωστό αποφάσισε τον Νοέμβριο να ακυρώσει την οικονομική υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα από το 2021.
Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν αναθεωρημένο κατάλογο ενεργειακών έργων της ΕΕ που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ο κατάλογος, που περιλάμβανε 32 έργα φυσικού αερίου, προκάλεσε την οργή των Πράσινων ευρωβουλευτών που δήλωσαν ότι δεν πρέπει να δοθεί χρηματοδότηση για την υποδομή ορυκτών αερίων.

Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία της Πράσινης Συμφωνίας, δήλωσε τότε ότι η ΕΕ θα παράσχει στο μέλλον χρηματοδότηση μόνο για ενεργειακά έργα που υποστηρίζουν τον στόχο της Ευρώπης για την κλιματική ουδετερότητα. «Για να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, τα έργα που περιλαμβάνονται στη λίστα PCI θα πρέπει να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες μας για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ», δήλωσε ο Timmermans στο Twitter, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική γραμμή της Επιτροπής, η χρηματοδότηση θα παρέχεται μόνο για υποδομή φυσικού αερίου ικανή να χειρίζεται αέρια χαμηλού άνθρακα όπως το υδρογόνο και να αποφεύγει τον εγκλωβισμό σε ορυκτά αέρια. «Χρειαζόμαστε μια μελλοντική πολιτική υποδομής για την Ευρώπη», δήλωσε ο Kadri Simson, Επίτροπος για την ενέργεια της ΕΕ σε ομιλία προς τη βιομηχανική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Ιανουαρίου.