Στο φως ο πρώτος αμιγώς ελληνικός χάρτης. Μιλούν στο ethnos.gr o Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο Διευθυντής Γεωγραφικού του ΓΕΣ, Ταξίαρχος Χρήστος Νινιός και η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ Κατερίνα Νάστα.

Στο κοινό εκτίθεται ο πρώτος  χάρτης-ντοκουμέντο της χώρας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη δημιουργία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ). Πρόκειται για τον «Χάρτη του Μαυροκορδάτου» (1888-1889) τον οποίο δημιούργησαν Έλληνες χαρτογράφοι και αποτυπώνει μια περιοχή της Θεσσαλίας στα παλιά της σύνορα της Ελλάδας. Η επετειακή έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσαμε το παρελθόν - Χαράσσουμε το μέλλον» η οποία φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ παρουσιάζει ένα πανόραμα δύο αιώνων χαρτογράφησης της χώρας. Πλάι στο σπάνιο «Χάρτη του Μαυροκορδάτου» εκτίθενται 52 ακόμη χαρτογραφικοί θησαυροί στους οποίους αποτυπώνονται  όλες οι… γενιές χαρτών της χώρας (μεταξύ άλλων και την πρώτη επιστημονική αποτύπωση της Ελλάδας η οποία έγινε από Γάλλους το 1852).

Εκατό τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΓΥΣ συνεχίζει να μετρά την ελληνική γη σπιθαμή προς σπιθαμή. Μέχρι σήμερα έχει αποτυπώσει μεταξύ άλλων και χιλιάδες βραχονησίδες από τις 10.000 που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μετασχηματιστεί η υπηρεσία στη νέα εποχή και τεχνολογία της γεωματικής και της απεικονιστικής πληροφορικής και να εκσυγχρονιστούν οι χάρτες με βάση τα νέα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.

«Ρίχνουμε φως πάνω στη συμβολή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού από το 1889 μέχρι σήμερα η οποία αποτυπώνει διαχρονικά τα σύνορα της χώρας αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης ιστορίας μας. Με τη δουλειά της, η ΓΥΣ συνέδεσε τη χώρα, την ηπειρωτική με την νησιωτική πλευρά της» δήλωσε στο ethnos.gr ο επιμελητής της έκθεσης και Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Λιβιεράτος προσθέτοντας ότι «ο γεωγραφικός χώρος είναι πάρα πολύ σπουδαίος για να αρχίσουν να τον μαθαίνουν οι Έλληνες. Δεν τον ξέρουν και δεν τον χρησιμοποιούν όπως θα έπρεπε. Και ήρθε η ώρα να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε καλύτερα. Όχι μόνο για εθνικούς λόγους αλλά και για θέματα πρακτικής ζωής. Αυτό είναι και το μήνυμα της έκθεσης, η οποία αποτελεί ένα πανόραμα χαρτογράφησης της χώρας, το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, καλύπτοντας όλο τον 19ο και 20ο αιώνα». 

Αποτελούμενη από περίπου 140 άτομα προσωπικό-90 από τη Σχολή Ευελπίδων και περίπου 50 πολιτών- οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τοπογράφοι, μηχανικοί, σχεδιαστές και γεωπληροφορικοί - η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) κάθε χρόνο πραγματοποιεί εργασίες πεδίου σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι εργασίες υλοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Μάιος - Σεπτέμβριος), από ειδικά τμήματα που συγκροτούνται για τον σκοπό αυτό και αναφέρονται κυρίως σε εργασίες συνόρων, γεωδαιτικές εργασίες, εργασίες βαρυτομετρίας και γεωμαγνητισμού. Παράλληλα, εκτελούνται αεροφωτογραφήσεις για αναθεώρηση χαρτών και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προσωπικό (ειδικότητας Φωτοναυτίλου), αλλά και μέσα (Φωτομηχανή) της ΓΥΣ. Κάθε φορά που γίνεται ένα τεχνικό έργο (π.χ. νέος δρόμος) και αλλάζει ένας χάρτης γίνεται άμεσα και ανανέωση της γεωβάσης.