«Πράσινες» Προγραφές;

Πρώτα ήταν η υποχρεωτική παραίτηση του Γιάννη Μπασιά από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), στις αρχές Ιανουαρίου. Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr ακολουθεί η αποπομπή του Γιάννη Γρηγορίου, από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΛΠΕ Upstream. Τί συμβαίνει ακριβώς με τους ανθρώπους που έτρεξαν για χρόνια και με επιτυχία την νέα «Μεγάλη Ιδέα» του Γένους, για την ανακάλυψη και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο υπέδαφος, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης ενέργειας στο εξωτερικό; Ευσταθεί ο επίσημος ισχυρισμός, ότι η απομάκρυνση του πρώτου αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας

energia.gr
Τρι, 11 Φεβρουαρίου 2020 - 08:51

της ΕΔΕΥ; - επειδή η αποπομπή του δεύτερου παραμένει, επί του παρόντος, μυστική και με άγνωστη αιτιολογία. Εμείς στο energia.gr λέμε, όχι.

Οι ευθείες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους κατ΄εξοχήν αρμόδιους εταιρικούς φορείς (ΕΔΕΥ-ΕΛΠΕ) που έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια το έργο της προαγωγής του αφηγήματος περί ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθρακικών κοιτασμάτων –μικρών ή μεγάλων δεν ενδιαφέρει επί του παρόντος- που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος δεν είναι αθώες.

Εντάσσονται στην νεόδμητη στρατηγική που εκπορεύεται από τα «πράσινα» άδυτα των Βρυξελών, για εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από τη ζωή μας και την αντικατάστασή τους από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και κάθε είδους άλλες καθαρές τεχνολογίες και μεθόδους.

Δεν είναι τυχαίο που αμέσως μετά την εκλογή της νέας Κομισιόν, άρχισαν οι ομοβροντίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ΕΤΕπ και σια, πως σταματούν να χρηματοδοτούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, ακόμη και φυσικού αερίου για το οποίο, τα προηγούμενα χρόνια, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, ότι θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο -γέφυρα και άλλα φληναφήματα –όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενa και τις πράξεις τους.

Πώς θα στηριχθούν οι νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο – για το  πετρέλαιο δεν το συζητάμε. Έχει καταντήσει ο Βελζεβούλ του ενεργειακού μίγματος – όταν δεν θα πέφτει ζεστό χρήμα για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή του. Πώς θα συνεχιστούν τα πολλώς υποσχόμενα έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, οι μεγάλοι αγωγοί και η τροφοδοσία της Ευρώπης με καύσιμο; Αλλά, αυτοί εκεί στον Βορρά έχουν την Gazprom…

Τη στρατηγική αυτή έχει αποδεχτεί ασμένως η κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται στην επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν το ΥΠΕΝ – αν όχι όλων, τουλάχιστον αρκετών- αλλά και η αμηχανία τους να αρθρώσουν μία λέξη για τους υδρογονάνθρακες, πέραν της μόνιμης επωδού, ότι «υπάρχουν οι άδειες παραχώρησης ερευνών και τις τιμούμε.»

Δυστυχώς, η εμμονική αυτή επιδίωξη, περί πράσινης ανάπτυξης, ώστε να φανούμε βασιλικότεροι του βασιλέως, εμπεριέχει ψήγματα …μανιοκατάθλιψης. Οι ισχυροί του Βορρά –ονόματα δεν λέμε- έχουν ξεφύγει προ πολλού από τα «εφηβικά», προβλήματα του Νότου και λίγο τους νοιάζει το τί θα κάνουμε.
Τώρα, το πώς θα προχωρήσει η απανθρακοποίηση στη γειτονιά μας, δίχως το φυσικό αέριο και δίχως επαρκείς υποδομές σε ΑΠΕ, μόνο οι «πράσινοι» εγκέφαλοι της Εσπερίας το γνωρίζουν.

Άραγε ποιό καύσιμο θα εξασφαλήσει το απαιτούμενο φορτίο βάσης που θα επιτρέπει την λειτουργία μονάδων ΑΠΕ; Θα προέλθει αποκλειστικά από εισαγώμενο φ.αέριο και ηλεκτρισμό (με την Ελλάδα να εισάγει καθημερινά περίπου το 25% των αναγκών της από γειτονικές χώρες) και αύριο από μπαταρίες και υδρογόνο; Μόνο που για τα τελευταία δύο θα χρειασθεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν εισέλθουν εμπορικά στην αγορά.

Το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνειδητοποιήσουν ότι βιάστηκαν και προσπαθήσουν να διορθώσουν αυτό το λάθος, μέλλει να φανεί – αν και δεν το θεωρούμε πολύ πιθανό. Το αντίθετο!

Εμείς, θα αναμείνουμε τα νέα για τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τον Γιάννη Μπασιά και τον Γιάννη Γρηγορίου και θα επανέλθουμε δριμύτεροι.