Η παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία είναι καλύτερη από τη φωτοβολταϊκή ενέργεια όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζουν αναλυτές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (IIT) Hyderabad και του Πανεπιστημίου Monash 

της Αυστραλίας. Την ίδια ώρα το 2019 στην Τουρκία η γεωθερμία αντιπροσώπευε το 2,7%, ενώ παράχθηκε ενέργεια από ΑΠΕ ισχύος 131,9 TWh. Οι ερευνητές Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας προτείνουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένας συνδυασμός τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτή την εποχή της συρρίκνωσης των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων και της αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η μελέτη του Ινστιτούτου αφορούσε την αξιολόγηση του κύκλου ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περίπου 10 τόνοι χαλαζία απαιτούνται για την κατασκευή ηλιακών κυψελών που μπορούν να παράγουν 1 MW ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.  Οι συνολικές εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού είναι περίπου 3 εκατομμύρια κιλά. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τη γεωθερμική πηγή ενέργειας, η οποία εκπέμπει περίπου 450 g ανα kWh που παράγονται αναφέρει η έρευνα.

Αναλυτές αναφέρουν πως η γεωθερμική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει μια προβλέψιμη, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα παροχή ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα στη μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία. Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται για τις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η γεωθερμική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος. Η συνεχής και προβλέψιμη διαθεσιμότητα της γεωθερμικής ενέργειας, μαζί με το σχετικά χαμηλό κόστος και το μικρό αποτύπωμα άνθρακα, την καθιστούν ελκυστική πηγή ενέργειας για το μέλλον, στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια εγκατεστημένη γεωθερμική ενεργειακή ικανότητα παγκοσμίως άνω των 14.000 μεγαβάτ το 2018. Με εγκατεστημένη ισχύ 3.639MW το 2018, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, παράγοντας 16,7 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες γεωθερμικής ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Η χώρα φιλοξενεί το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα στον κόσμο, γνωστό ως Geysers, το οποίο περιλαμβάνει 22 γεωθερμικά έργα στην Καλιφόρνια. Η Ινδονησία κατέγραψε γεωθερμική ισχύ ύψους 1.948MW το 2018, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο. Η χωρητικότητα της γεωθερμικής ενέργειας των Φιλιππίνων ήταν περίπου 1.868MW το 2018, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών που οδηγούν το δρόμο στις γεωθερμικές δυνατότητες. Με εγκατεστημένη δυναμικότητα 1.347MW το 2018, η Τουρκία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των κορυφαίων χωρών παραγωγής ενέργειας γεωθερμικής ενέργειας. Το 2018, η γεωθερμική δυναμικότητα της Νέας Ζηλανδίας ανήλθε στα 1.005MW, ενώ το Μεξικό είχε γεωθερμική ισχύ 951MW μέχρι τα τέλη του 2018  που παράχθηκε σε μεγάλο βαθμό από το συγκρότημα γεωθερμικού σταθμού Cerro Prieto που έχει χωρητικότητα περίπου 820MW. Η Ιταλία είχε γεωθερμική ενέργεια ισχύος 944MW το 2018, με το γεωθερμικό συγκρότημα Larderello, το οποίο αποτελείται από 34 μονάδες, ένα από τα πιο εκτεταμένα γεωθερμικά συγκροτήματα στον κόσμο. Η συνολική χωρητικότητα γεωθερμικής ισχύος της χώρας καταγράφηκε στα 755MW το 2018, με υψηλά επίπεδα ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλα για την πηγή ενέργειας.