Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ΑΣ) είπεν εχθές στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ότι η Ελληνική κοινωνία «δεν είναι ικανοποιημένη με την κυβέρνηση στο «λαθρομεταναστευτικό» (πρόβλημα), υιοθετώντας τον σωστό όρο, χωρίς περιστολές και με τις συνήθεις ωραιοποιήσεις για το τσουνάμι μουσουλμάνων και Αφρικανών που πλημυρίζει 

την Ελλάδα τελευταίως. Ανέφερε κι’ άλλα πολλά ο ΑΣ, που τον διαφοροποιούν έναντι της πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπως: Απεκάλεσε ευθέως την Τουρκία «απειλή» του Ελληνισμού στην Θράκη, στο Αιγαίο, στη νότια Κρήτη και Κύπρο. Ζήτησε ανάληψη δράσεως απέναντι στις Τουρκικές παρανομίες και «να  σταματήσει μόνον η επίκληση του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης». Εκτίμησε ότι η συνέχιση της «επιζήμιας πολιτικής απέναντι στα Σκόπια οδηγεί σε «Φιλλανδοποίηση»(*) της χώρας μας και στην αποσταθεροποίηση του …ΝΑΤΟ! Αξίωσε μάχες σ’ όλα τα μέτωπα, το οικονομικό, της εσωτερικής ασφαλείας και της εφαρμογής των προσφάτων νόμων που τους θεωρεί σωστούς. Επίσης, ο ΑΣ εξέφρασε την δυσφορία του με την ηπία αντίδραση της κυβερνήσεως στις προκλήσεις γειτονικών κρατών και την συνέκρινε με την ιδική του διακυβέρνηση την περίοδο 2012-14 που στα κρίσιμα ζητήματα ήταν πιο αποτελεσματική. Κατηγόρησε δευτερευόντως τον ΣΥΡΙΖΑ για την δυσλειτουργία της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με Ελληνική συναίνεση και χωρίς την πραγματική τήρηση της και επέκρινε την ουδετέρα στάση των Ευρωπαίων «συνεταίρων» απέναντι στην Τουρκική παραβατικότητα. Δεν προχώρησε όμως παραπέρα.

Με δύο λόγια, η πολιτική ζωή απέκτησε από εχθές πραγματική αντιπολίτευση στη θέση της τραυλίζουσας Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και νέον, ισχυρό πόλον έλξεως των πατριωτικών δυνάμεων μέσα στην ΝΔ, όπου διατυπώνονται, κατά καιρούς, μερικές παράδοξες απόψεις, ως  του κ. Ντόκου του ΕΛΙΑΜΕΠ, περί …«συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» με τους Τούρκους.

Η κριτική είναι καλό για την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, καλό για το κόμμα και την πατρίδα. Ως θα έλεγε ο Τζέφρυ Πάϊατ είναι Win, win…΄Όμως κάτι έλλειπε από την ομιλία του ΑΣ. Το «δια ταύτα». Πώς θα αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις. Λ.χ. Τι επιβάλλεται να γίνη για την προστασία της ΑΟΖ του Καστελορίζου και της Γαύδου; Για την υφαλοκρηπίδα του Ιονίου πελάγους; Πώς θ’ απαλλαγεί η χώρα από τους λαθρομετανάστες, «ών ουκ έστιν αριθμός».Τι θα γίνη με την καθυστερούσα οικονομική ανάπτυξη και πως αντιμετωπίζεται η Ανεργία. Με καζίνα; Και γιατί δεν ομίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν το ’χει ακόμη «πάρει χαμπάρι» ο πρώην πρωθυπουργός;

Εν τούτοις, σημασία έχει ότι μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας υπό της ΝΔ, αρχίζει ν’ αναπτύσσεται εσωτερικός προβληματισμός και εποικοδομητική κριτική στην γυθόσυνο κυβέρνηση, που ασχολείται τώρα με το ποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της (χωλαίνουσας) δημοκρατίας, λες και είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της χώρας.

(*) Η Finland γράφεται στα σωστά Ελληνικά: Φιλλανδία, με δύο λάμδα, καθ’ όσον το εύηχον ους των Ελλήνων δεν δέχεται το κακόηχο «νλ» και κάμει γραμματική «κράσιν». Πχ. ο  συν-λόγος γίνεται σύλλογος.