Η Δύσκολη Μάχη Αρχίζει Τώρα

Οι κυβερνήσεις «σπάνε αυγά» στην αρχή της θητείας τους. Πριν επέλθει η κόπωση και αρχίσει να κυλάει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο πολιτικός χρόνος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε το brand/όνομά του στην πολιτική υιοθετώντας προωθημένες θέσεις, οι οποίες δεν συμφωνούσαν πάντοτε με τις καθεστηκυίες απόψεις του κόμματός του. Είναι σημαντικό να μη χαθεί το δικό του στίγμα μέσα σε μια ρουτίνα διαχείρισης, τακτοποιήσεων και μόνο ευχάριστων μέτρων. Μερικές φορές, ορισμένοι υπουργοί μιλούν σαν να περιμένουν εκλογές σε λίγο. Προσπαθούν είτε να είναι απλώς ευχάριστοι ή να μην ταράξουν τα νερά.

Τελευταία, βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια. Η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ ήταν μια θετική και απαραίτητη κίνηση, που ενέχει τόλμη. Το ίδιο και η ρύθμιση που επιτρέπει στους δήμους να χρησιμοποιούν ιδιώτες στη συγκομιδή σκουπιδιών. Χρειάζονται, όμως, και άλλες τέτοιες τομές, που θα δώσουν το σήμα ότι πράγματι κάτι αλλάζει σε αυτήν τη χώρα, από μια κυβέρνηση που τολμάει να τα βάλει με συντεχνίες και συμφέροντα. Ενα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι έτοιμο να πιστέψει σε ένα ολοκληρωμένο τέτοιο αφήγημα. Και βεβαίως υπάρχουν τομείς, όπως η Παιδεία, η δημόσια διοίκηση, οι διάφορες προβληματικές ΔΕΚΟ, η Υγεία, που προσφέρουν τεράστιες και ώριμες ευκαιρίες για ριζοσπαστικές αλλαγές

energia.gr
Σαβ, 9 Νοεμβρίου 2019 - 10:20

 

Θα χρειαστούν δύο πράγματα για να πετύχει το εγχείρημα. Πρώτον, αποφασισμένοι υπουργοί, που θα αναλάβουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Διότι το χειρότερο πράγμα για μια κυβέρνηση είναι να βασίζεται σε υπουργούς που μυξοκλαίνε όταν πρέπει να λάβουν μια δύσκολη απόφαση. Δεύτερον, μια ικανή επικοινωνιακή ομάδα, η οποία θα μπορεί να εξηγεί με απλά λόγια και επιχειρήματα το κυβερνητικό σχέδιο. Η κυβέρνηση έχει ακόμη την ορμή που της έδωσαν η εκλογική νίκη και η –εύλογη– αμηχανία και πολιτική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς όμως δεν έχει πεισθεί ότι διαθέτει επικοινωνιακό μηχανισμό, που θα μπορεί να τα βγάλει πέρα όταν ο πήχυς ψηλώσει και αρχίσουν τα δύσκολα.

Ζούμε σε μια εποχή που σημαντική μερίδα πολιτών αναζητεί την αποφασιστικότητα που δίνει λύση στα προβλήματά της. Η κυβέρνηση κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις και δημιούργησε προσδοκίες. Τώρα είναι η ώρα να μπει στα βαθιά.

(του Αλέξη Παπαχελά, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")