Οι Λάθος Αποφάσεις για την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Πληροφορούμεθα ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω της διενέργειας δύο παράλληλων διαγωνισμών.( Καθημερινή 10 Οκτωβρίου) Ο πρώτος θα αφορά στο κομμάτι εμπορίας της Επιχείρησης και ο άλλος στο τμήμα των υποδομών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η όλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους και οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν εντός του 2020. Με την κυβέρνηση μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να σχεδιάζει μέχρι και την 100% πώληση της ΔΕΠΑ και να χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ως βασικη προτεραιότητα της.

energia.gr
Δευ, 14 Οκτωβρίου 2019 - 08:35

Χωρίς να αμφισβητούμε τις αγαθές προθέσεις της κυβερνήσης και το rationale της αποκρατικοποίησης, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλεχθείσα μεθοδολογία, δηλ. το σπάσιμο της εταιρείας και την πώληση των δυο μερών μέσα απο ξεχωριστές διαδικασίες και μάλιστα μέσω του δύσκολου και χρονοβόρου  μοντέλου της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. (Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να πωληθεί ο ΔΕΣΦΑ με την συγκεκριμένη μέθοδο!). Όπως έχουμε ήδη σημειώσει απο την στήλη (βλέπε Σχόλιο στο Energia.gr στις 31 Αυγούστου, 2019) η ΔΕΠΑ δεν είναι εταιρεία- κολοσσός για να χρειάζεται κατάτμηση, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο, βάσει χρηματοπιστωτικής ανάλυσης, ότι η αξία της εταιρείας μάλλον μειώνεται παρά αυξάνεται εάν επιλεγεί η κατάτμηση της.

Εάν η κυβέρνηση πράγματι επιθυμεί να ιδιωτικοποιήσει την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου - και να μην παίξει παιχνίδια με τους εγχώριους μνηστήρες - εισπράττοντας το μεγαλύτερο δυνατο τίμημα και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με την όλη διαδικασια να έχει ολοκληρωθει μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους, δεν έχει παρά να προχωρήσει με το αρχικό σχέδιο, δηλ. την δημιουργία μιας holding company και στην συνέχεια την διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω IPO.

Η συγκεκριμένη διαδικασία όχι μόνο θα εξελιχθεί σε προβλέψιμο χρόνο αλλά θα αποφέρει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, μεγιστοποιώντας την κεφαλαιακή αξία της Επιχείρησης, σε μια περίοδο που οι διεθνείς αγορές αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις σε ανερχόμενους  κλάδους. Χωρις αμφιβολία η ελληνική αγορά φυσικού αερίου αποτελεί ένα τέτοιο κλάδο. Επιπλέον, η εισαγωγή μετοχών της ΔΕΠΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο θα τονώσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και το ίδιο το ΧΑ, μετά μια δύσκολη περίοδο όπου το ένα delisting ακολουθούσε το άλλο.

Εάν μη τι άλλο η κυνερνηση έχει υποχρέωση και πατριωτικό  καθήκον να στηρίξει την εγχώρια χρηματαγορά μετά από μία καταστροφική πενταετία. Η ΔΕΠΑ αποτελεί ιδεώδη περίπτωση που θα συμβάλλει στην αναγέννηση του ΧΑ και την προβολή της χώρας στις διεθνείς αγορές μέσω των οποίων θα εξασφαλιστούν οι αγοραστές.