Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έθιξ’ εχθές εις ανακοίνωση της το ζήτημα  προτεραιότητος της διασώσεως των αρχαιοτήτων της Ελλάδος έναντι της ταχείας αναπτύξεως. Διεμαρτυρήθη προς την κυβέρνηση ότι έλαβε την απόφαση μετακινήσεως των Βυζαντινών ερειπίων που απεκαλύφθησαν 

κατά την εκσκαφή του Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας ,με την δικαιολογία ότι η διατήρηση των  insitus («εν χώρα») θα καθυστερήσει το έργο που θα κοστίσει περισσότερο - «Ε, και, τι μ’ αυτό, ρε Χατζηαβάτη;» που θα ’λεγε ο Καραγκιόζης.

Κύριε Μητσοτάκη, σε μία περίοδο βαθείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως ως αυτή που διανύουμε, η Θεσσαλονίκη  ευτύχησε να λάβει ένα ανεκτίμητο δώροεκ του Βυζαντινού παρελθόντος, που ήταν θαμμένο επί αιώνες  στο υπέδαφος της.

Οι αρχαιότητες που απεκαλύφθησαν στους σταθμούς του Μετρό είναι σημαντικές αλλ’ Εσείς προσπαθείτε να τις αποσπάσετε και να μεταφέρετε σε άψυχα μουσεία, με προφανή την απώλεια της αυθεντικότητας των και της πολιτιστικής των αξίας. Φανερώνουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο των προγόνων μας κατά τον Μεσαίωνα, όταν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης γνώριζαν μόνον ξύλινα κτίρια, που τά ’φαγε εν τω μεταξύ το σαράκι, ενώ οι τότε Θεσσαλονικείς είχαν πέτρινα μέγαρα, θαυμάσια περιστύλια και πλατείς λεωφόρους.

Τα περί δήθεν περί κόστους και καθυστερήσεων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις του αναδόχου του έργου. Αν μετακινηθούν τ’ αρχαία θα χρειασθούν αποξηλώσεις , ανατοποθετήσεις  και νέοι χώροι για να εκτεθούν οι αρχαιότητες κι’ άλλα …εγκαίνια!

Αντί η κυβέρνηση Σας , να εκτιμήσει δεόντως την σπουδαία ανακάλυψη  της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και την «κάνει σημαία» της δευτέρας πρωτευούσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, μετατρέποντας την εις παγκόσμιο τουριστικό προορισμό , αγνόησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που είχε αποφανθή υπέρ της διατηρήσεως των αρχαιοτήτων επί  τόπου, ολόκληρη  ΟΥΝΕΣΚΟ και κυρίως, την Ιστορία της πόλεως.

Αν συνεχίσετε την παλαιόθεν νοοτροπία του αλήστου μνήμης «Εθνάρχου», που κατέστρεψε την φυσιογνωμία της πρωτευούσης ως και την βίλλα της πατρικίας Ρηγίλλης, για να στεγάσει τους τσολιάδες του, θ’ αποκτήσετε την αυτήν υστεροφημία: Υπέρ των ταχέως αποπερατουμένων έργων, ως η κάλυψη του Ιλισού κι’ η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αλλ’ εις βάρος της διαχρονικότητος των αρχαίων μνημείων και του αυθεντικού τοπίου.

Σας κάνουμε έκκληση να συνεχισθούν οι εργασίες του μετρό Θεσ/κης και η  παραμονή των αρχαιοτήτων «εν χώρα». Όσο για την καθυστέρηση και το κόστος, μη Σας νοιάζει .Θα το αναλάβει ο Ελληνικός λαός όπως τόσα άλλα βάρη που φορτώθηκε αλλά ο σταθμός Βενιζέλου να παραμείνει μία απόδειξη του ενδόξου παρελθόντοςτης Θεσσαλονίκης.

Ως έλεγον οι Λατίνοι «Ad Perpetuam rei memoriam» (στο διηνεκές το ενθύμημα του γεγονότος).