Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ)περιέκοψε όλες τις προ 4μήνου προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία, αλλ’ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιαννάκης Στουρνάρας, προφήτευσε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «πάνω από 2% το 2021».

-Γένοιτο, αν και ανεπαρκής για την καταπολέμηση της φανερής και αφανούς ανεργίας που μαστίζει την κοινωνία μας εδώ και δώδεκα έτη.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Νιάρχου στο πανεπιστήμιο Yale στο Νιού Χαίβεν των ΗΠΑ, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα αντισταθμίση το αρνητικό αποτέλεσμα της επιβραδύνσεως των μεγάλων οικονομιών.

- Μήπως άλλη μία success story της Ελλάδος ως του 2012;

Εν τούτοις, προσώρας η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται σε ρυθμούς που έχουν να ιδωθούν από της εποχής της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσεως το 2008. Ακόμη και η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται αισθητώς. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών όχι μόνο δεν πράττουν τ’ αναγκαία για να συγκρατήσουν την οικονομική υποχώρηση, αλλά έχουν αποδυθεί σε εμπορικούς πολέμους (Κίνα – ΗΠΑ - ΕΕ), εχθροπραξίες (Ιράν - Σαουδική Αραβία) και συζητούν αενάως (Μπρέξιτ), που επιβαρύνουν το διεθνές οικονομικό κλίμα και μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ανίατες οικονομικές «ασθένειες», όπως τ’ αρνητικά επιτόκια των κεντρικών Τραπεζών, την ελλείπουσα επαναγορά ρευστότητος στις ΗΠΑ και τις ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες στην Γερμανία.

Πάντα ταύτα καταλήγουν στην επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης, που θα ήταν ίσως επιθυμητή για την περιβαλλοντική ελάφρυνση του πλανήτου, αλλά δεν συνοδεύεται από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ανανεωσίμων μορφών ενεργείας παρά μόνον σποραδικές πρωτοβουλίες των ισχυρών κρατών (ΗΠΑ, Γερμανία).

Μικρότερη ενεργός ζήτηση σημαίνει επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και ανεργία των χαμηλοτέρων εισοδηματικών τάξεων. Η ανισότητα διανομής του παγκοσμίου εισοδήματος αυξάνει όχι από πλευράς των πλουσίων, αλλά από την χειροτέρευση της θέσεως των πενήτων. Π.χ. η Αυστρία απέρριψε τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur) με δικαιολογία τον εμπρησμό του δάσους Αμαζονίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έμεινε ακέφαλος μετά την παραίτηση του επικεφαλής του. Το Χόνγκ-Κόνγκ ευρίσκεται σε συνεχή κοινωνικό αναβρασμό, όπως και η Γαλλία.

Το διεθνές τραπεζικό σύστημα (μη μιλήσουμε για το ανύπαρκτο ελληνικό) δυσκολεύεται να εκτιμήσει τα χρειαζούμενα κεφάλαια (το ΦΕΝΤ χορήγησε εχθές και τρίτη δόση ημερησίων κεφαλαίων στις Τράπεζες), ενώ αποθαρρύνει τους καταθέτες με τα χαμηλά επιτόκια. Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει πόλεμος εναντίον της πιστωτικής χαλαρώσεως του απερχομένου την προσεχή εβδομάδα προέδρου Μάριο Ντράγκι, από της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης,  που την αναλαμβάνει η γνωστή και μη εξαιρετέα Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες τοπίο, η Πυθία, εισπνέουσα ατμούς δάφνης, κάνει χρησμούς: «Εφέτος θα ’χουμε ανάπτυξη του εισοδήματος 1,9%, του χρόνου 2% και από εκεί και πέρα πάνω από δύο».

- Πόθεν το γνωρίζει; Γιατί δεν είχε προγνώσει την ελληνική κρίση του 2012; Τι έπραξε δια να σώσει τις ελληνικές τράπεζες το 2013; κλπ.

Όπως είπε κάποτε ο Πήτερ Λύντς, «τα πράγματα δεν ξεκαθαρίζουν ποτέ παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά».