Όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων πλανώνται πλάνην οικτρά. Όσο για την ΕΕ αυτή φαίνεται να μην την υπολογίζει καν. Απεναντίας συνεχίζει να απειλεί και τις δύο πλευρές με την ίδια άνεση και την ίδια ένταση. 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν προειδοποίησε εκ νέου ότι αν η ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία δεν εγκαθιδρυθεί έως το τέλος του έτους θα δράσει μονομερώς. Κι αυτό λίγες ώρες μετά την έναρξη των κοινών επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Στην δε ΕΕ έστειλε το γραφικό πλέον μήνυμα ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει κι άλλους πρόσφυγες. Μόνο που αυτή τη φορά ο αριθμός ήταν λίγο υπερβολικός. « Αν σε αυτό τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλίμπ» ανέφερε μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στην Μαλάτεια.

Ο κοινός νους θα σκεφθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει χάσει κάθε μέτρο. Ο Ερντογάν ωστόσο δεν συνηθίζει να ομιλεί χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του. Με την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη ο Τούρκος πρόεδρος θα εξυπηρετήσει έναν διττό σκοπό:  Πρώτον θα έχει υπό τον πλήρη έλεγχο την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που δρα στην περιοχή και χαίρει της αμερικανικής υποστήριξης . Δεύτερον και εξίσου σημαντικό θα εγκαταστήσει εκεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σε καταυλισμούς που επιθυμεί να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους. Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες και η ΕΕ «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ». «Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», είπε με νόημα. Ωστόσο, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτρό έσπευσε να τον διορθώσει υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, ενώ διευκρίνισε ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα. Πού αποσκοπεί λοιπόν ο Ερντογάν; Επιθυμεί εμμέσως πλην σαφώς την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, η οποία πιθανότητα θα διοχετευθεί για την υποστήριξη των καταυλισμών των Σύρων προσφύγων που θα επανεγκατασταθούν στην ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία. Ήδη κάποιοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται θετικοί για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Λίγο μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ότι «μετά από τις τουρκικές ενστάσεις για τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση». Την ίδια ώρα, πάνω από 500 μετανάστες έφθασαν το τελευταίο τριήμερο στη χώρα μας. Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.241 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Παρά την ένταση πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της έντασης με την Κυπριακή Δημοκρατία και το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. «Η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό» σημείωσε, προσθέτοντας πως η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες.