Η Γαλάζια Παγίδα

Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» ήταν επινόηση ενός  Τούρκου ναυάρχου της ξηράς, ονόματι Μετίν Ατάτς, για την Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε ασκέπτως ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, και επεξέτεινε ευκόλως ο χαλίφης της Αγκύρας στο μισό Αιγαίον πέλαγος. Οι υπόλοιπες περιοχές της ΝΑ Μεσογείου ανήκουν στην κραταιά ναυτική δύναμη της Τουρκίας που σημειωτέον απώλεσε όλες τις ναυμαχίες από της Ναυπάκτου και Μάλτας μέχρις του Ναβαρίνου και της Έλλης

energia.gr
Σαβ, 7 Σεπτεμβρίου 2019 - 10:42

Οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί Τούρκοι προήλθαν από την στέπα και όταν ατένισαν  για πρώτη φορά την γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου την ονόμασαν «Άσπρη». Πατρίδα, οι σύγχρονοι Τούρκοι μπορεί να έχουν την Ανατολία αλλά ουδόλως την Μεσόγειο και όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ απεδέχθη την συνθήκη της Λωζάννης το 1923, περιόρισε την Τουρκική κυριαρχία στα 3 μίλια από της Ασιατικής ακτής, αν και νικητής.

Η διαστολή της ήλθε αργότερα, από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο Αιγαίον, υπό της  Ελληνικής χούντας και τα λάθη του «εθνάρχου» που υπέγραψε την συμφωνία της Βέρνης, διότι επειγόταν να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ χωρίς περισπασμούς.

Η όρεξη των πασάδων για θαλασσινά άνοιξε όταν το 1974 κατέλαβαν την Κύπρο, με την προδοσία του ΝΑΤΟ κι ο «εθνάρχης» απεφάνθη ότι «η Κύπρος κείται μακράν» παρ' ό, τι  ήταν μέσα  στο στόχαστρο των Φάντομς που τότε είχε μόνον η Ελληνική αεροπορία.

Η εν συνεχεία ιστορία είναι γνωστή  από την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να αλωνίζουν στο Αιγαίον και την ανακάλυψη εκτεταμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου. Οπότε οι πασάδες άρχισαν τους εκβιασμούς και τις εισβολές στην ΑΟΖ του ασθενεστέρου κράτους, της Κύπρου, ονομάσαντες την ανατολική Μεσόγειο «Γαλάζια πατρίδα».

Η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πανικοβλήθη και με τρόμο ανελογίσθη τι πρέπει να πράξει εάν τα Τουρκικά βυθοτρύπανα μπουν στην ΑΟΖ του Καστελορίζου κι αρχίσουν τις έρευνες. Αντί να κηρύξει αμέσως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα και τα 200 της ΑΟΖ , άρχισε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια δύο Γαλλικών φρεγατών αξίας 1.200 εκατομμυρίων ευρώ, που προφανώς δεν τα έχει, παραδοτέων από τα Γαλλικά ναυπηγεία το 2025.

Αλλά μέχρι τότε οι πασάδες θα έχουν κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με το αντιπυραυλικό Ρωσσικό σύστημα S-400 που ανησυχεί ακόμη και τους Ισραηλινούς, οπότε θα μπορούν να βγουν από τον Τσεσμέ χωρίς κίνδυνο από την αντίπαλο αεροπορία.

Ευεξήγητο είναι ότι την θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας» διαφημίζουν διάφοροι απόλεμοι ως ο Ταγίπ Ερντογκάν που δεν εμπιστεύεται τους στρατηγούς του. Ουδέποτε όμως  ενεφανίσθη ο αρχηγός της Τουρκικής αεροπορίας να μιλήσει για τους αιθέρες της «γαλάζιας πατρίδας». Ίσως γιατί ξέρει ότι εκεί έχει να κάνει με την πιο εμπειροπόλεμο αεροπορία του ΝΑΤΟ: την Ελληνική. Και γνωρίζει εκ πείρας, ότι απογυμνωμένος από πληρώματα μετά το Γκιουλενικό κίνημα του 2016, αντιμετωπίζει τον  κίνδυνο να πέσει στην Γαλάζια Παγίδα.

(του Κώστα Κόλμερ)