Η συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου με ένα μικρό αλλά αξιόλογο ποσοστό στον ΔΕΣΦΑ αποτελεί γεγονός. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (6/8) η εταιρεία Damco Energy SA του ομίλου Κοπελούζου απέκτησε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings SA (Senfluga), η οποία από τις αρχές του έτους κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και το μάνατζμεντ αυτού. Με άλλα λόγια, ο όμιλος Κοπελούζου αποκτά το 6,6% του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

το οποίο μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελληνική ενεργειακή αγορά η τελευταία αυτή κίνηση του Ομίλου Κοπελούζου δεν πρέπει να εκπλήσσει, ενώ για ορισμένους αναλυτές αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη λαμβάνοντας υπ΄ όψη τη στενή συνεργασία του Ομίλου με ορισμένες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην Senfluga. Σημειώνεται ότι η Senfluga  αποτελεί κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγικής Fluxys, οι οποίες είναι επίσης μέτοχοι  της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP). Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται με τις παραπάνω εταιρείες. Ως γνωστό η Damco Energy ανήκει στην κοινοπραξία European Consortium, μαζί με τις εταιρείες Enagas, GasLog Snam και TERNA SA, που κατέθεσε προσφορά στις 12 Ιουλίου για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο. 

«Η επένδυση εκ μέρους της Damco είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Senfluga και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου Κοπελούζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του τιμήματος που κατέβαλε η κοινοπραξία, 535 εκατ. ευρώ, το 2018 για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

«Με την επένδυση αυτή, ο όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου. Σε ανάλογο ύφος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Δ. Κοπελούζος δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Ο όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Senfluga Φεντερίκο Ερμόλι δήλωσε: «Η επένδυση από έναν διακεκριμένο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο όμιλος Κοπελούζου ενδυναμώνει την παρουσία της Senfluga στην Ελλάδα και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της Ελλάδας συνολικότερα».

Ακολουθώντας με συνέπεια μια καλοδουλεμένη στρατηγική ο όμιλος Κοπελούζου  εδώ και χρόνια συμμετέχει με μικρά σχετικά ποσοστά σε μεγάλους οργανισμούς ή μεγάλα έργα, που λόγω εξειδίκευσης στον κλάδο ενέργειας-υποδομές, γνωρίζει την λειτουργία τους και είναι σε θέση να εκτιμά σωστά τις προοπτικές τους αποβλέποντας σε υπεραξίες. Με αυτή την λογική ο Όμιλος συμμετέχει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, στο Athens Metropolitan Expo, στον αερολιμένα Pulkovo στην Αγ. Πετρούπολη, στην Fraport (διαχείριση 14 μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας) και σε πληθώρα τεχνικών έργων. Στον ενεργειακό τομέα η συμμετοχή από την ίδρυσή της το 1991 κατά 50% στην εταιρεία φυσικού αερίου «Προμηθέας GAS» σε σύμπραξη με την Gazprom, και η ανάπτυξη από την Gastrade (όπου ο όμιλος σήμερα κατέχει το 60%) της πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα της προσήλωσης του ομίλου στην Ελληνική ενεργειακή αγορά και της αναγνώρισης των σημαντικών προοπτικών που διαγράφονται. Με την τελευταία αυτή κίνηση συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ ο Όμιλος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι επιθυμεί να συμμετάσχει δυναμικά στην περεταίρω ανάπτυξη της αγοράς συμπράττοντας με όλες του τις δυνάμεις και εισφέροντας εμπειρία, τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια.