Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιαννάκης Στουρνάρας απεκάλυψε, σε συνέντευξη του (Καθημερινή 14.7.19), ότι το «δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 317,5 δις. ευρώ το 2017 σε 334 στα τέλη του 2018» και ήδη αντιπροσωπεύει το 180% του ΑΕΠ

 «από την (ακριβότερη) συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων, που επελέγει αντί φθηνότερης προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης». Δηλαδή, η συμμετοχή της Ελλάδος στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας (enhanced surveillance) τα τρία τελευταία έτη, αύξησε το δημόσιον χρέος 30,5 δις. ευρώ.

Επι πλεόν, η ενισχυμένη εποπτεία των «ευρωθεσμών» προκάλεσε απώλεια εθνικού προϊόντος 5.7 ποσοστιαίες μονάδες, αν πιστεύσωμε τον κ.Στουρνάρα ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι διπλασία της πραγματοποιουμένης εφέτος και ίσως μεγαλυτέρα της δυνητικής, δεδομένης της πτώσεως των επενδύσεων, δημοσίων κι ιδιωτικών.

Το απωλεσθέν προϊόν προσθέτει άλλα 10 δις. ευρώ στα χαμένα της ενισχυμένης εποπτείας, χωρίς να συνυπολογισθή το απωλεσθέν Τραπεζικό κεφάλαιο από τα μη εξυπηρετούμενα (λόγω υφέσεως) δάνεια, οι υψηλότεροι τόκοι που πληρώσαμε για το «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΜS και οι ανθρώπινες απώλειες (διαρροές ειδικευμένων στελεχών, χρεωκοπίες επιχειρήσεων, αυτοκτονίες εξ οικονομικής απογνώσεως και δημογραφική υπογεννητικότητα).

Κοντολογίς, «πρόγραμμα» των «θεσμών κόστισε στην Ελληνικό λαό πάνω από 50 δις. ευρώ, μέσα την τελευταία τριετία .Κι’ όμως ο κ. Στουρνάρας εμμένει στις «μεταρρυθμίσεις», υπόσχεται αναβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων, συμμετοχή της Ελλάδος στην αγορά τίτλων υπό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) και πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αλλά δεν ξέρει πόσος χρόνος θ’ απαιτηθή ούτε τι θ’ αποφασίσει η ΕΚΤ. Δηλαδή,  ευαγγελίζεται κι’ άλλα δανεικά αλλ’ όχι αγύριστα.

-Εως πότε όμως η Ελλάς θα ζεί με δανεικά, στάσιμη οικονομία, μεταρρυθμίσεις «μαϊμού», ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, ανεργία ενός στους πέντε «εργαζομένους», και απώλεια άνω των 25.000 ετησίως γεννήσεων;

Απάντηση: μέχρις του έτους 2060, οπότε θα έχει αποπληρωθή το δημόσιον χρέος, σύμφωνα με το «ευρωπρόγραμμα» και θα τρέχει το δημοσιονομικό πλεόνασμα 6 δις. ευρώ ετησίως, υπέρ των δανειστών (=3,5-2,5% του ΑΕΠ).

Αλλά τότε ο Ελληνικός πληθυσμός θα έχει μειωθή κάτω των 7 εκατομμυρίων, οι γεννήσεις θα περιορισθούν υπό τις 50.000 ετησίως, οι νέοι δεν θα υπερβαίνουν τις 600.000 και η Ελλάς θα είναι χώρα γερόντων και θα κατοικείται υπό τριών εκατομμυρίων μουσουλμάνων.

Προφανώς αυτή η χώρα του κ. Στουρνάρα, δεν θα είναι πλέον η γνωστή από 4.000 ετών «Ελλάς» αλλά ετέρα, διευθυνομένη απ’ το Βερολίνον ή από την Άγκυρα.

Αυτό είναι και το πραγματικό κόστος της «συστημικής λύσης» που εφάρμοσε ο κ. Στουρνάρας ως «αρμόδιος για την εφαρμογή της πολιτικής του ευρωσυστήματος στην Ελλάδα» την τελευταία τριετία.