Σημαντικά Ανοικτά Θέματα στην Ενέργεια Καλείται να Αντιμετωπίσει Άμεσα η Νέα Κυβέρνηση

Σημαντικά Ανοικτά Θέματα στην Ενέργεια Καλείται να Αντιμετωπίσει Άμεσα η Νέα Κυβέρνηση
του Κ.Ν. Σταμπολή
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 08:42

Μια ολόκληρη σειρά από ανοικτά και κατεπείγοντα θέματα καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, στις πρώτες κιόλας ημέρες 

από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Τα θέματα αυτά σχετίζονται άμεσα με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας και αφορούν κυρίως στην αγορά ηλεκτρισμού, με επίκεντρο την ΔΕΗ, αλλά και το φυσικό αέριο, όπου η απελευθέρωση της αγοράς και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός απαιτούν τη στήριξη της ΔΕΠΑ, το unbundling της οποίας αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα και απειλεί με σοβαρές δυσλειτουργίες το σύνολο της αγοράς.

Τόσο η ανάγκη για άμεσες λύσεις στη ΔΕΗ -προκειμένου να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική της αιμορραγία, που, όπως εξηγούμε σε λεπτομερή μας ανάλυση, οφείλεται σε σωρεία εξωγενών παραγόντων (βλέπε ‘Ο Γόρδιος Δεσμός της ΔΕΗ’)- όσο και η διοικητική αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με ταυτόχρονη επανεξέταση του σχεδίου διάσπασής της, εν όψει ιδιωτικοποίησης, απαιτούν λεπτούς, καλά μελετημένους και σχετικά γρήγορους χειρισμούς. Η προηγούμενη θητεία του κ. Χατζηδάκη στο παλαιό Υπουργείο Ανάπτυξης, η άριστη γνώση των ενεργειακών και θεσμικών θεμάτων από τον ίδιο και η επικούρησή του από το πεπειραμένο στέλεχος της Κομισιόν στον ενεργειακό τομέα κ. Γεράσιμο Θωμά, που αναλαμβάνει από σήμερα υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αποτελούν εχέγγυα για τη σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση των ανωτέρω εκκρεμοτήτων.

Όμως, το επείγον της όλης κατάστασης και η πολυπλοκότητα των προς επίλυση υποθέσεων, δεν αφήνουν περιθώρια για ενασχόληση με τα άλλα εξίσου σοβαρά και ανοικτά θέματα, όπως η πραγματοποίηση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη εν όψει των ενστάσεων που προβάλλει η Κομισιόν μετά την απένταξη του έργου από τα PCIs, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και οι δυσκολίες που προέκυψαν από την επιλεγείσα μέσω ΤΑΙΠΕΔ λύση, η ομαλή λειτουργία της ΡΑΕ και η περαιτέρω θεσμική στήριξη των ερευνών υδρογονανθράκων εν όψει ενός κατευθυνόμενου και διογκούμενου κύματος διαμαρτυρίας για δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτά τα θέματα θα πρέπει αναγκαστικά να αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, αφού αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, βασικοί  πυλώνες του οποίου είναι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ.