Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας μας εφαρμόζουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο να εξοικονομήσουν πόρους. Είναι άλλωστε γεγονός πως υπεύθυνος για το 39% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας είναι ο κτιριακός 

τομέας, επομένως για να καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες δράσεις. Πάντως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η κατανάλωση ενέργειας στις βιομηχανίες, την περίοδο 2008-2015 μειώθηκε κατά 26%, σε αντίθεση με τον οικιακό τομέα ο οποίος αύξησε την κατανάλωση ενέργειας, φτάνοντας το 38% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας για το 2016.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο: Energy Efficiency Conference, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Ιωάννης Σουφλής τόνισε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας στις επιχειρήσεις. Χρειάζονται -όπως είπε- παρεμβάσεις ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζοντας δράσεις που έχουν εφαρμόσει στις επιχειρήσεις τους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Ένα από τα παραδείγματα, η επιχείρηση ABB η οποία με βάση όσα είπε ο διευθυντής του τομέα ρομποτικής της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ρωτίδης προωθεί συστήματα κίνησης που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια έως και 40%.  Η ABB δραστηριοποιείται στους τομείς του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού διανομής και εγκαταστάσεων, του βιομηχανικού αυτοματισμού και των συστημάτων κίνησης και ρομποτικής. Τα τελευταία χρόνια στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ μέχρι το 2020 επιθυμεί το 60% των εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο να προέρχονται από τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία HELLAS KLEEMANN είναι ακόμα μια από τις εταιρείες που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στο τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων με πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες έχει επενδύσει σε νέο εξοπλισμό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα, έχει επενδύσει σε συστήματα θέρμανσης/ψύξης, σε συστήματα μέτρησης στο φωτισμό. Το στέλεχος της εταιρείας κ. Άγγελος Παπαδόπουλος, σημείωσε πως το 20% του λειτουργικού κόστους της εταιρείας συνδέεται με την ενέργεια. Για την επίτευξη τoυ στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας η εταιρεία εφαρμόζει ένα σύστημα μέτρησης και ανάλυσης, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τα στελέχη της εταιρείας σε ποιους τομείς καταναλώνεται. Από την πλευρά του ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Νίκος Χατζηγεωργίου και στέλεχος της εταιρείας Ζαριφόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια κινητικότητα στη διαδικασία του ενεργειακού ελέγχου και αναφέρθηκε στους εγκατεστημένους ελεγκτές ενέργειας σε καταστήματα της H&M και της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πλέον, με τη βοήθεια ενός κεντρικού συστήματος στα καταστήματα των εταιρειών είναι εφικτό να παρατηρούνται τυχόν βλάβες, να γίνεται διαφορετική λειτουργία του κλιματισμού, αλλά και να ελέγχεται η κατανάλωση ενέργειας.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν απόδειξη πως και οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει πως μέχρι το 2021 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.