Το Ακριβό Πετρέλαιο

Είναι γεγονός ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις (wavers) οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από το καθεστώς κυρώσεων κατά των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράν επέδρασε άμεσα και αρνητικά για τους καταναλωτές, αυξάνοντας τις διεθνείς τιμές κατά $2,5 το βαρέλι μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας (22/4). Έτσι, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, έφθασε στα $74,5 το βαρέλι, το οποίο αντιστοιχεί σε μία αύξηση 35% από τις αρχές του έτους. Δηλαδή το πετρέλαιο εκινείτο ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η απόφαση της αμερικανικής κυβερνήσεως ήρθε για να πιέσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα, κοινώς να ρίξει λάδι στην φωτιά!

Οι τιμές του αργού κινούνται σήμερα στην περιοχή των $70 με $75 το βαρέλι, έχοντας ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά τις περιόδου 2015-2017, όπου το βαρέλι είχε κάνει βουτιά στα $40, αλλά και από το 4ο τρίμηνο του 2018 όταν οι τιμές βρέθηκαν και πάλι στα τάρταρα των $50. Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα μέσα από τις στήλες του energia.gr, οι τιμές σήμερα έχουν ανακάμψει και κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών προσφοράς και ζήτησης που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή αγορά, με την παγκόσμια προμήθεια να είναι ελλειμματική κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έναντι ισχυρής ζήτησης, η οποία σύντομα, εντός του έτους, θα φθάσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που αποτελεί και ιστορικό υψηλό. Τα αίτια για την ελλειμματική προσφορά ευρίσκονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα πλειάδα μεγάλων παραγωγών (λχ Βενεζουέλα, Λιβύη, Νιγηρία, Βόρειος Θάλασσα, Κασπία κλπ).

energia.gr
Τετ, 24 Απριλίου 2019 - 08:33

Τα ανωτέρω αποτελούν ψιλά γράμματα για τα ελληνικά μέσα παραπληροφόρησης που έσπευσαν να δραματοποιήσουν τις εξελίξεις αναφερόμενα σε ‘ακριβότερα καύσιμα λόγω Τραμπ’ και ‘κυρώσεις στην Ελλάδα για την αγορά ιρανικού πετρελαίου’. Τελείως αναληθείς και οι δυο τοποθετήσεις, αφού το πετρέλαιο δεν ακρίβυνε αίφνης λόγω Τραμπ, ενώ ουδεμία προοπτική υπάρχει για αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ελλάδας για τον απλούστατο λόγο ότι ουδένα από τα διυλιστικά συγκροτήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα έχει προμηθευτεί πετρέλαιο από το Ιράν από το Μάρτιο του 2018, δηλ. αρκετούς μήνες πριν επιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Και οι λόγοι της διακοπής προμήθειας από το Ιράν έχουν σχέση με την αδυναμία καταβολής της πληρωμής, αφού λόγω των αρχικών κυρώσεων (2012), δεν υπήρχε πλέον αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα για τη μεταφορά χρημάτων στην κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Με ή χωρίς κυρώσεις κατά του Ιράν, το πετρέλαιο έμελλε να ανατιμηθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας της παγκόσμιας αγοράς να προμηθεύσει επαρκώς τα διυλιστήρια. Αδυναμία η οποία σύμφωνα με τελευταία στοιχεία δεν πρόκειται να απαλειφθεί οσονούπω, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν υψηλές για αρκετό διάστημα ακόμη, ενώ το πλέον πιθανό είναι να ανατιμηθούν περαιτέρω και σύντομα να κινηθούν άνω των $80 το βαρέλι. Όμως, το ακριβό πετρέλαιο δεν πρέπει να μας τρομάζει γιατί αποτελεί δείγμα οικονομικής ωριμότητας από πλευράς αγορών, οι οποίες και έχουν αποτιμήσει ορθά την αξία μιας πολύτιμης πρώτης ύλης όπως είναι οι υδρογονάνθρακες. Γιατί χωρίς ακριβό πετρέλαιο δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει ο ενεργειακός μετασχηματισμός που τώρα επιχειρείται μέσω της ‘ενεργειακής μετάβασης’, που αποβλέπει στη σταδιακή αντικατάσταση του άνθρακα και του πετρελαίου, ως των πλέον ρυπογόνων καυσίμων, με φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.