Η μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ ήθελε την Ουάσινγκτον να αναγνωρίζει την -αναγνωρισμένη και από τον ΟΗΕ- Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη ως τη μόνη νόμιμη εξουσία της Λιβύης. Αυτά τουλάχιστον ως την περασμένη Παρασκευή

οπότε και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον ίδιο και στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του οποίου ηγείται και ο οποίος πολιορκεί τη λιβυκή πρωτεύουσα. Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Τραμπ «αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του Στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην εξασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης, ενώ οι δύο άντρες συζήτησαν για το κοινό όραμά τους σχετικά με τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα».

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις στα τέλη της εβδομάδας και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Τρίπολη και στα περίχωρά της. Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ πολιορκούν εδώ και δύο εβδομάδες τη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ στις αρχές του μήνα και υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, έχει αποσυρθεί από τη χώρα μέρος της αμερικανικής δύναμης πεζοναυτών που είχε αναπτυχθεί εκεί.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο άντρες συζήτησαν τις «συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη».

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μόλις στις αρχές Απριλίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε παροτρύνει τον Χάφταρ να σταματήσει την προέλασή του προς την Τρίπολη. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αντιτιθέμεθα στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και συνιστούμε την άμεση παύση αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην πρωτεύουσα της Λιβύης», δήλωνε τότε ο ΠΟμπέο.

Ο Χάφταρ, ο οποίος διασφάλισε τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης τα τελευταία δύο χρόνια και προέλασε στο λιβυκό νότο τον Ιανουάριο, επιδιώκει να καταλάβει την Τρίπολη και να αποκτήσει το στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της χώρας, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει με τις δυνάμεις του να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Τρίπολη κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Χαλίφα Χάφταρ αναφέρεται από πολλούς αναλυτές παγκοσμίως ως ο «άνθρωπος της CIA στη Λιβύη», δεδομένου ότι, κατά τη περίοδο του Καντάφι, πέρασε αρκετές δεκαετίες ως εξόριστος στις ΗΠΑ, κατοικώντας λίγα μόλις λεπτά από το αρχηγείο της CIA στο Langley της Βιρτζίνια.

Την Πέμπτη, ΗΠΑ και Ρωσία μπλόκαραν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία θα ζητούσε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, σε μία στιγμή, μάλιστα, που εναέριες δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των ολοένα και εντονότερων συγκρούσεων στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι μάχες μεταξύ του ΛΕΣ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είχαν ως αποτέλεσμα 205 θανάτους και 900 τραυματίες, με περίπου 20 αμάχους να περιλαμβάνονται στα θύματα.

Δεδομένων των επαίνων του Τραμπ για τον Χάφταρ και το πώς «εξασφάλισε τους πετρελαϊκούς πόρους της Λιβύης», όπως ανέφερε στην τηλεφωνική επαφή που είχαν, μοιάζει τελικά ότι ο αποστάτης πρώην στρατηγός του λιβυκού στρατού ήταν όλο αυτόν τον καιρό πράγματι «ο άνθρωπος της CIA στη Λιβύη».