Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση, όπως της Κούβας, το 1962 κλιμακώνοντας τις προειδοποιήσεις του προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία INF, για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. 

«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος για να κλιμακώσουμε την αντιπαράθεση στο επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα», δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος Πούτιν, παραπέμποντας στην πιο επικίνδυνη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στο χείλος της πυρηνικής αναμέτρησης. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτό που εμείς θέλουμε. Αν κάποιοι άλλοι το επιθυμούν, εντάξει, καλώς να ορίσουν», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καταγγείλει τις ΗΠΑ ότι αποδεσμεύονται από την INF, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη πυραύλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα σε διάστημα οκτώ έως δώδεκα λεπτών. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τότε η χώρα του θα εγκαταστήσει νέα όπλα, τα οποία θα μπορούν να πλήξουν όχι μόνον τις χώρες που θα φιλοξενούν αμερικανικούς πυραύλους, αλλά και τα κέντρα διοίκησης, δηλαδή τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Πούτιν παρέσχε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. «Μιλάμε για σκάφη του πολεμικού ναυτικού μας –υποβρύχια ή σκάφη επιφανείας– που θα εξοπλιστούν με πυραύλους. Δεδομένης της ταχύτητας των πυραύλων μας, αυτά τα πλοία μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, όπου θα κινούνται διαρκώς και δεν θα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Υπολογίστε ότι (οι πύραυλοι) θα έχουν ταχύτητα Mach 9 (εννέα φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου) και βεληνεκές άνω των 1.000 χλμ.», σημείωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, ως προσπάθεια αντιπερισπασμού έναντι των αμερικανικών καταγγελιών για παραβίαση της INF από την πλευρά της Μόσχας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχαρόβα, απάντησε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί, διαπιστώνοντας ότι τα νέα οπλικά συστήματα που είχε προαναγγείλει η Ρωσία, δεν είναι μπλόφα, ή απλώς, σχέδια επί χάρτου, αλλά απτή πραγματικότητα.