Μια Βαθιά Αντιλαϊκή Απόφαση

Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος, τέλος. Το κυβερνών κόμμα, με «παρδαλή» πλειοψηφία, αποφάσισε πως, για άλλα δέκα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου ο πολίτης δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα στη χώρα του. Το δικαίωμα αυτό θα συνεχίσει να το ασκεί εκτός Ελλάδος. Για άλλα δέκα χρόνια, οι νέοι θα σπουδάζουν στις γειτονικές χώρες, η προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα θα είναι ανέκδοτο, λαμπροί επιστήμονές μας θα συνεχίζουν να διδάσκουν σε ξένα ΑΕΙ, τα κάθε λογής κολέγια θα αναγνωρίζουν, ελέω Ε.Ε., επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά δεν θα διακινδυνεύουν επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Το δημόσιο πανεπιστήμιο (περήφανο για τις εξαιρέσεις του) θα ασφυκτιά κάτω από τον αποπνικτικό έλεγχο και τον σχεδιασμό του κράτους, χωρίς δικαίωμα ανάπτυξης, συνεργασιών και ισότιμης συμμετοχής στον διεθνή ανταγωνισμό. Η αντίδραση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρέα με τη Χρυσή Αυγή, δείχνει το αναχρονιστικό και, εντέλει, βαθύτατα αντιλαϊκό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η κυβέρνηση αρνείται τον εκσυγχρονισμό και την άμιλλα μεταξύ των δημόσιων ΑΕΙ και, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά, κυρίως των οικονομικά ασθενεστέρων, σε μια υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση. Η χώρα χάνει ακόμα μία ευκαιρία, ενώ ο κόσμος ζει στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής.

energia.gr
Παρ, 15 Φεβρουαρίου 2019 - 10:33

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει στις μεσολαβούσες εκλογές για το άρθρο 16 και το περιεχόμενο των αλλαγών. Βάζει έτσι τη σφραγίδα της συντήρησης και του αναχρονισμού, κόντρα στην πρόοδο του λαού μας. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα «προοδευτικά» μέτωπα και άλλα παραμύθια.

 

(της Αννας Διαμαντοπούλου, προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. επίτροπου Ε.Ε., πρ. υπουργού, από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)