Οι Προκλήσεις για τη ΔΕΗ, το Αγκάθι των Χρεών – Οι Πιέσεις για τις Λιγνιτικές Μονάδες

Οι Προκλήσεις για τη ΔΕΗ, το Αγκάθι των Χρεών – Οι Πιέσεις για τις Λιγνιτικές Μονάδες
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2019 - 08:03

Η νέα χρόνια ξεκίνησε με σημαντικές προκλήσεις για την εταιρεία ηλεκτρισμού, όπως τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των βιομηχανικών και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων. Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκαν τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ για το εννιάμηνο του 2018

αποτυπώνοντας την εικόνα στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση. Σύμφωνα με αυτά, το καθαρό χρέος στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 ανήλθε στα 3.674,2 εκατ., μειωμένο κατά 283 εκατ. σε σχέση με τις 31.12.2017. Παράλληλα, η κερδοφορία της επιχείρησης επιβαρύνθηκε από τη σημαντική αύξηση των δαπανών για εκπομπές CO2 κατά 87,2 εκατ. και την αυξημένη επιβάρυνση από τις δημοπρασίες «ΝΟΜΕ» κατά 81,4 εκατ. Από την άλλη πλευρά υπήρξε και αντιστροφή των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις πελατών της ΔΕΗ κατά 108,3 εκατ. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, αναμένεται μια σημαντική ελάφρυνση για την επιχείρηση, λόγω της κατάργησης της χρέωσης προμηθευτή έως και 250 εκατ. τα επόμενα χρόνια και κατά 30 εκατ. από την κατάργηση του τέλους λιγνίτη.

Σημαντικός στόχος για την επιχείρηση είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους οικιακούς καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει την διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των βιομηχανικών καταναλωτών, με τη Λάρκο έχει βρεθεί λύση η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή νέας σύμβασης και τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ με τη Χαλυβουργική όπως είναι γνωστό οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες το σίριαλ συνεχίζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να αναφέρει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων πως η υποβολή των προσφορών από τους επενδυτές θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τα «αγκάθια» να παραμένουν και κυρίως με το ζήτημα των εργαζομένων, με τους επενδυτές να ζητούν μείωση του προσωπικού. Το πρόβλημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας με τους δανειστές. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα ανοιχτά ζητήματα, επομένως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, η επιχείρηση σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να στραφεί σε επενδύσεις στις ΑΠΕ. «Με όρους στρατηγικής αλλά και άμεσου επιχειρηματικού σχεδιασμού, η στροφή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, που θα είναι η ατμομηχανή της μελλοντικής ανάπτυξής της είναι δεδομένη», είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.