«Πάζλ» για γερούς λύτες αποτελεί η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε πως παρατείνεται για ακόμα ένα μήνα ο διαγωνισμός, ενώ ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση πως η ΔΕΗ, αναζητώντας έναν τρόπο να κάνει πιο ελκυστικό το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων, πρότεινε να συμμετάσχει στις ζημιές των μονάδων για δύο χρόνια με ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ενέργειας, ώστε να βρεθεί ένα σχέδιο που να είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Παράλληλα, για την διοίκηση της ΔΕΗ αποτελεί σημαντικός παράγοντας η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού, έτσι ώστε οι προσφορές που θα υποβληθούν, να υπολογίσουν τον μηχανισμό των ΑΔΙ. Τα εν λόγω πιστοποιητικά αποτελούν αίτημα των επενδυτών. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και θα κριθεί εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το εναλλακτικό σχέδιο, που είναι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ ζητά να μάθει τα δεδομένα σε σχέση με το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες και θέτει μια σειρά από ερωτήματα, με αφορμή τη ματαίωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «Όταν καιρό τώρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση ως «λαϊκός πραματευτής» το εμπόρευμα του, που δεν είναι άλλο από τις λιγνιτικές μονάδες της Εταιρίας. Όταν ο υπουργός του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλα βαίνουν καλώς, η πώληση θα γίνει σε υψηλό τίμημα και ότι απλά κάποια διαδικαστικά προβλήματα αναγκάζουν ΔΕΗ και κυβέρνηση να ζητούν συνεχώς αναβολές .Τι προέκυψε λοιπόν και δεν προχώρησε η έγκριση των σχεδίων μεταβίβασης;»

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε χθεσινή του συνέντευξη γνωστοποίησε πως σε 18 μήνες από σήμερα, όταν και θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη το συνολικό κόστος που καλούνται να πληρώνουν οι πολίτες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως το 80% της χρέωσης προκύπτει από την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης της Κρήτης και των Κυκλάδων. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ έχοντας ως δεδομένο ότι «οι χρεώσεις για ΥΚΩ αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού των λογαριασμών ρεύματος, με τις διασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα περιοριστεί κατά 8%». Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα είναι εμβληματικά έργα, που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν. Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται, στην παρούσα φάση, στην Ευρώπη. Αποτελεί μια επένδυση ύψους 330 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.