Υπάρχει Κίνδυνος Πετρελαϊκού Εμπάργκο από την Σαουδική Αραβία;

Η εξαφάνιση και δολοφονία του προβεβλημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πριν σχεδόν τρείς εβδομάδες κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, εξακολουθεί να απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ αποτελεί αγκάθι στις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σ. Αραβίας τις οποίες και κινδυνεύει να εκτροχιάσει. Και αυτό διότι ο Κασόγκι δεν ήτο ένας απλός δημοσιογράφος αλλά επίλεκτο μέλος της Σαουδικής ελίτ, γεννημένος στην Μεδίνα το 1958, γόνος ισχυρής φατρίας με πρόσβαση στο παλάτι. Ο δε παππούς του ήταν προσωπικός γιατρός του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας, του θρυλικού βασιλιά Ιμπν Σαούντ, ενώ ένας από τους θείους του ήταν ο πασίγνωστος έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι

energia.gr
Δευ, 22 Οκτωβρίου 2018 - 11:14

Αν και ποτέ δεν υπήρξε αντικαθεστωτικός  εδώ και έναν χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2017- δηλ. 3 μήνες μετά την ανάδειξη του Μοχάμεντ μπίν Σαλμάν σε διάδοχο του θρόνου- οπότε πηγαίνει ως αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ο Τζαμάλ Κασόγκι εξασκούσε έντονη κριτική στον φιλόδοξο και βιαστικό διάδοχο του θρόνου γνωστό και ως MSB, μέσα από τις στήλες του Washington Post στηλιτεύοντας την αδιέξοδη και άκρως οπορτουνιστική εξωτερική του πολιτική όπως την απαγωγή του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, τον αποκλεισμό του Κατάρ και ιδιαίτερα τον φονικό πόλεμο  στην Υεμένη με χιλιάδες νεκρούς και ένα εκατομμύριο άμαχους στο έλεος της πείνας και της χολέρας. Τόσο η στενή φιλία του Κασόγκι με τον πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπίν Ταλάλ, γνωστό μεγαλο επενδυτή και από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που συγκαταλέγετο 300 μέλη της βασιλικής οικογενείας που συνελήφθησαν με εντολή του πρίγκιπα διαδόχου και έμειναν για μήνες φυλακισμένοι στο ξενοδοχείο Ρίτζ Κάρλτον στο Ριάντ, αλλά και με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν πέσει σε δυσμένεια, τον ανέδειξαν ως άτυπο «εκπρόσωπο τύπου» μιάς ισχυρής και άκρως δυσαρεστημένης φατρίας στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας. Η δε ίδρυση από τον Κασόγκι πρίν λίγες εβδομάδες της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατία στον Αραβικό Κόλπο» αποτέλεσε την μοιραία προς το καθεστώς πρόκληση το οποίο και διέταξε την δολοφονία του σε μια απεγνωσμένη κίνηση αυτοπροστασίας και παραδειγματισμού προς κάθε αντιφρονούντα.

Με δεδομένο τις μεγάλες και εκτενείς Σαουδαραβικές επενδύσεις εδώ και δεκαετίες στην οικονομία των ΗΠΑ, το τεράστιο πραγματικά πλέγμα επαφών του ίδιου του Κασόγκι αλλά και του πρίγκιπα μπίν Ταλάλ  με το Αμερικανικό πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο, υπήρξε έντονη αντίδραση της Ουάσινκτον ευθύς μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνιση και στυγνή δολοφονία του Κασόγκι. Έτσι μετά τις οξείς αντιδράσεις του Κογκρέσου ο ίδιος ο πρόεδρος Τράμπ διεμήνυσε στο Ριάντ (στις 13/10) ότι στην περίπτωση που επαληθευθούν οι πληροφορίες περί φρικτής δολοφονίας του Κασόγκι « θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία» από τις ΗΠΑ. Η αντίδραση από τον βασιλικό οίκο των Σαούντ υπήρξε και αυτή άμεση (14/10) και ακόμα εντονότερη αφού έλεγε « ότι στην περίπτωση Αμερικανικών κυρώσεων κατά του βασιλείου η αντίδραση του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη». Και για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Σαουδαραβικής δυναστείας το μήνυμα της Ριάντ ήτο κάτι περισσότερο από σαφές, υπονοώντας εμμέσως πλήν σαφώς ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέμενε περί « τιμωρίας» και άλλων ατυχών εκφράσεων θα προχωρούσε άμεσα σε μερικό η και πλήρη πετρελαικό αποκλεισμό της Αμερικής η οποία ως γνωστό εξαρτάται κατά 40% για τον πετρελαικό της εφοδιασμό από εισαγωγές αργού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την χερσόνησο της Αραβίας.

Και ασφαλώς το άμεσο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ δεν θα ήτο το θέμα της πετρελαικής τους τροφοδοσίας, αφού μέσω του Strategic Petroleum Reserve και των αποθεμάτων των εταιρειών διαθέτουν επαρκή καύσιμα για κάλυψη των τεράστιων αναγκών για διάστημα μεγαλύτερο των 5 μηνών, αλλά αυτό της τιμής αφού αφ’ής στιγμής θα γινόταν γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία περικόπτει τις εξαγωγές της η τιμή του αργού θα εκτοξεύετο από τα $ 80 το βαρέλι, που ήτο η τιμή την περασμένη εβδομάδα για την ποικιλία Brent, στα $ 100 και ποιο πάνω. Με την διεθνή αγορά πετρελαίου να αναστατώνεται για καλά και τις τιμές να εισέρχονται σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία όπου τα $ 200 το βαρέλι να μην αποτελούν πλέον ουτοπία. Με μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πανωλεθρία για τον Τράμπ εν όψει των ενδιάμεσων (midterm) εκλογών του Νοεμβρίου για την βουλή των εκπροσώπων, αφού η τιμή στην αντλία θα ξέφευγε κάθε ελέγχου καθώς θα όδευε στα $ 5 και $ 6 το γαλόνι.  Και αφού οι μνήμες του πρώτου πετρελαικού εμπάργκο του OPEC  το 1973/1974 ήσαν ακόμα νωπές για ορισμένα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου του Τράμπ, υπήρξε γρήγορη αναδίπλωση των ΗΠΑ με την αποστολή του υπουργού εξωτερικών Μάικ Πόμπεο στο Ριάντ και τον πρόεδρο Τράμπ να δηλώνει ότι η δολοφονία έγινε από ανεξέλεγκτα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της Σ.Αραβίας, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν εννοεί να διαρρήξει τους δεσμούς τους Σαούντ.

Μπορεί σήμερα οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ να έχουν πέσει και το πετρέλαιο να κινείται στην περιοχή των $ 80 το βαρέλι, πιεζόμενο ελαφρά ανοδικά καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και τις εξαγωγές της Βενεζουέλας να καθίστανται εξαιρετικά αβέβαιες, όμως φαίνεται ότι μία βαθιά κρίση προμήθειας και διακοπής εφοδιασμού της Δύσης να έχει αποφευχθεί. Όμως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας το πόσο εύθραστη παραμένει η διεθνής αγορά πετρελαίου από πλευράς προμήθειας και το πόσο επιρρεπής είναι στις πολιτικές εξελίξεις. Με την παγκόσμια ζήτηση να καλπάζει στα ιστορικά υψηλά των 100 εκατ.βαρ/ημέρα και την προσφορά δια της βίας να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες, οι πιθανότητες για μια μεγάλη και ανεξέλεγκτη αναταραχή ως αποτέλεσμα διακοπής της τροφοδοσίας των Δυτικών οικονομιών παραμένουν υψηλές.