Σε Χαμηλό Εξαμήνου οι Κινεζικές Τοποθετήσεις σε Ομόλογα Αμερικανικού Δημοσίου

Σε Χαμηλό Εξαμήνου οι Κινεζικές Τοποθετήσεις σε Ομόλογα Αμερικανικού Δημοσίου
energia.gr
Τετ, 19 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:24

Μπορεί η Κίνα να απαντήσει έως τέλους στον πόλεμο, που της κήρυξαν οι ΗΠΑ ή θα ξεμείνει από πυρομαχικά; Αυτό είναι το ερώτημα, στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν αναλυτές και αγορές

Στο μέτωπο των δασμών οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες, αφού εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά αγαθά, από εκείνα που εξάγει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Υπάρχει πάντα και το όπλο των ομολόγων. Μπορεί όμως να το χρησιμοποιήσει; 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικό κρατικό χρέος περιορίστηκαν από τα 1,178 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο σε 1,171 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, με το ποσό ωστόσο να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, που δεν ανησυχούν προς το παρόν, την Ουάσιγκτον. 

Ακόμη και μετά την μείωση αυτή- η οποία συνιστά συγκρατημένο μήνυμα του Πεκίνου προς τους Αμερικανούς- η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος με διαφορά πιστωτής των ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιαπωνία η οποία αύξησε τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα και έντογα γραμμάτια στα 1,04 από 1,03 τρισ. δολάρια. 

«Αν οι Κινέζοι ήθελαν πραγματικά να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, μέσω των ομολόγων, θα είχαν κινηθεί πιο δραστικά» σχολιάζει στο CNBC o Άντριου Μπρένερ της National Alliance. Όπως εξήγησε η Κίνα δεν έχει αυτή τη στιγμή πολλές εναλλακτικές στις οποίες μπορεί να στραφεί, εάν αποσύρει τοποθετήσεις από τα αμερικανικά ομόλογα. «Θα προτιμούσε να έχει στην κατοχή της διετή αμερικανικά ομόλογα με απόδοση 2,8% ή διετή γερμανικά με αρνητική απόδοση -0,53%;» λέει χαρακτηριστικά.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως όπλο πριν καταφύγει στην απειλή του ξεπουλήματος των αμερικανικών ομολόγων. Ήδη έχει επιτρέψει την αισθητή υποτίμηση του γιουάν, η οποία και στηρίζει τις εξαγωγές της, που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς. 

Και αυτό το όπλο, όμως, έχει τα όριά του, καθώς μία δραστική υποτίμηση του νομίσματος, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές εκροές κεφαλαίων. Ήδη το κινεζικό χρηματιστήριο αιμορραγεί. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε αμερικανικά προϊόντα ύψους 129,9 δισ. δολαρίων το 2017, ενώ εξήγαγε δικά της προϊόντα ύψους 505 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά.  Για αυτό και στους τελευταίους αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα της αξίας 200 δισ. δολαρίων απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων. 

(πηγή: naftemporiki.gr)