Παγκόσμιος Ηγέτης στον Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας Στοχεύει να Καταστεί η Κίνα

Παγκόσμιος Ηγέτης στον Τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας Στοχεύει να Καταστεί η Κίνα
energia.gr
Τετ, 19 Σεπτεμβρίου 2018 - 14:53

Η Κίνα επιδιώκει να καταστεί ως η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, χάρη στο σχέδιό της να ξεκινήσει την κατασκευλη συνολικά, 110 πυρηνικών αντιδραστήρων έως το έτος 2030, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση του ιδρύματος Carnegie για την Διεθνή Ειρήνη (Carnegie Endowment for International Peace)

Η χώρα, η οποία ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, τους γρήγορους υπερυπολογιστές, το διεθνή διαστημικό σταθμό και τις κβαντικές τεχνολογίες επικοινωνιών, έχει επίσης επιδείξει ταχεία ανάπτυξη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό της αντιδραστήρα το 1991 και άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την κατασκευή τριών αντιδραστήρων μεταξύ 1991 και 2000. Στη συνέχεια δημιούργησε κατασκεύασε δέκα αντιδραστήρες μεταξύ 2000 και 2010 και περισσότερους από 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες την περίοδο 2010 - 2018.

Με την κατασκευή των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, η Κίνα αύξησε την εγκατεστημένη πυρηνική της ισχύ και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η Κίνα διαθέτει  στο έδαφός της 44 εν λειτουργία και 13 υπό κατασκευή πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ ακόμη 455 κινέζικοι αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία σε 31 χώρες του κόσμου.

Ο IAEA αναφέρει ότι η Κίνα παράγει σήμερα το 3,96% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, η ισχύς των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα 40 GW μέχρι τα τέλη του 2018.

Μέχρι το 2020, η χώρα στοχεύει οι πυρηνικοί σταθμοί της να αντιστοιχούν σε 50 GW ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, αφού τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες που κατασκευάζονται.

 

Διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Η Κίνα επεκτείνει, επίσης, τις συνεργασίες της με άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία, η Γκάνα και οι ΗΠΑ, εξάγοντας τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας.

Το Μάιο του 2017, η Κίνα οριστικοποίησε συμφωνία ύψους $ 15 δισ. με την Αργεντινή για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στη χώρα. Το έργο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, θα υλοποιηθεί από κοινού από την κινεζική China National Nuclear Corporation (CNNC) και την κρατική Nuclearelectrica της Αργεντινής.

Το Πακιστάν είναι ακόμη μία χώρα - δέκτης της κινεζικής τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας. Το 2017 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της CNNC και της Πακιστανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (PAEC) για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα 1000 MW στον πυρηνικό σταθμό Chashma στο Punjab.

Επιπλέον, το 2015 η Κίνα υπέγραψε επενδυτική σύμβαση, ύψους $ 62 δισ., στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, η κινεζική General Nuclear Corporation θα λάβει το ένα τρίτο της συμμετοχής στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C της Βρετανίας.