Η Ιταλική Παρενόχληση

Οταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015, επικεφαλής μιας ιδεολογικά ανορθοδόξου κυβερνήσεως, κάποιοι προεξοφλούσαν περίπου δομικές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλά την εποχή εκείνη η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν πανίσχυρη, το κύρος της Γερμανίδος καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ αδιαμφισβήτητο, το Βερολίνο στον κολοφώνα της δόξας του. Η «μάχη» δόθηκε επί ματαίω και επήλθε η μετάλλαξη των αμφισβητιών της ευρωπαϊκής τάξεως πραγμάτων.

Οταν εδίδετο η τελευταία προεκλογική μάχη στην Ιταλία, οι Ευρωπαίοι δεν εξεδήλωναν σημεία ιδιαίτερης ανησυχίας. Η χώρα αυτή –η πλέον πολιτισμένη, εν σχέσει με τα «εξημερωμένα» φύλα του Βορρά– είχε αναδείξει και άλλοτε κυβερνήσεις με έντονα τα οπερατικά στοιχεία. Περισσότερο προβληματίζονταν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί κυρίως με τις ροπές και τις τάσεις στην Πολωνία, παρά με την ιταλική ιδιορρυθμία. Οι αρχικές τους εκτιμήσεις διαψεύδονται έκτοτε.

energia.gr
Παρ, 31 Αυγούστου 2018 - 10:23

Εσκανδαλίσθη το ευρωπαϊκό σύστημα –και κάποιες διαταράξεις προεκλήθησαν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας– με τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, προ διημέρου στο Μιλάνο, καθώς αμφότεροι είναι οι πλέον εύγλωττοι αμφισβητίες της μεταναστευτικής πολιτικής της κ. Μέρκελ.

Και η μεν Ουγγαρία υπήρξε διαχρονικώς ένας εταίρος προβληματικός – κατά τη δυαδική Αυτοκρατορία των Αψβούργων, ιδιαίτερα στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ηρωικώς απείθαρχη επί της σοβιετικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη, και τελευταίως ως μέλος της Ε.Ε. Οσο ενοχλητικός και αν είναι ο κ. Ορμπαν, όμως, παραμένει μάλλον περιφερειακός.

Αλλά η Ιταλία είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωμένης Ευρώπης με κολοσσιαία συμβολή στη χειραφέτηση της ηπείρου – διοικητική και πολιτιστική. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στο Βατικανό οφείλεται ο εξανθρωπισμός των βαρβαρικών φύλων.

Αλλά δεν πρόκειται μόνον περί αυτού, ούτε καν περί της στάσεως του κ. Σαλβίνι στο μεταναστευτικό. Η απειλή της κυβερνήσεως συνασπισμού ότι θα διακόψει τη συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λόγω ελλείψεως κοινοτικής αλληλεγγύης, είναι ο νέος εφιάλτης. Οπερα μπούφα η Ιταλία μεν, αλλά με συνεχώς διευρυνόμενο ακροατήριο.

 

(του Κώστα Ιορδανίδη από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)