Επίθεση Φιλίας της Κίνας στην Ευρώπη Εν Όψη της Εμπορικής της Διαμάχης με τις ΗΠΑ

Επίθεση Φιλίας της Κίνας στην Ευρώπη Εν Όψη της Εμπορικής της Διαμάχης με τις ΗΠΑ
energia.gr
Τρι, 10 Ιουλίου 2018 - 15:24

Σε αναδιάταξη των παγκόσμιων συμμαχιών και στη δημιουργία σχημάτων συνεργασίας αδιανοήτων για το παρελθόν οδηγεί η σκληρή πολιτική προστατευτισμού του Προέδρου Τράμπ. Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφότεροι στόχοι του εμπορικού πολέμου που εξαπολύει εναντίον τους ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια: Ενώνουν τις δυνάμεις τους

Συμφώνως προς τις πληροφορίες του Reuters, το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων ευρέθη στο επίκεντρο συναντήσεων Πεκίνου, Βρυξελλών και Βερολίνου, με το τελευταίο να έχει θορυβηθεί ιδιαιτέρως από τις απειλές του Τράμπ να επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να πλήξει σφόδρα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως ωστόσο ανέφεραν έγκυρες πηγές, η πρόταση της Κίνας, η οποία θα συνεπάγεται και περαιτέρω διεύρυνση της κινεζικής αγοράς στην ΕΕ, αντιμετωπίζεται με αρκετές επιφυλάξεις από τους Ευρωπαίους.

«Η Κίνα θέλει η Ευρώπη να αντιταχθεί μαζί της εναντίον της Ουάσιγκτον, να πάρουμε θέση. Δεν πρόκειται να το κάνουμε και τους το έχουμε καταστήσει σαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωμάτης, εκφράζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό φθηνών κινεζικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση κινεζικοί κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν τον αντιπρόεδρο Liu He αποφασισμένο να προωθήσει, για πρώτη φορά, ένα σχέδιο εκτενών προτάσεων επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων προς την ΕΕ εν όψει και της Κρίσιμης Συνόδου Κορυφής Κίνας και Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στις 16 και 17 Ιουλίου. Ενδεικτική του «πολεμικού» κλίματος που επικρατεί είναι και η πρόσφατη δήλωση του Τράμπ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πιθανότατα τόσο κακό όσο και η Κίνα, μόνο που είναι πιο μικρή».

Πάντως, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να κατεβάσει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή. «Αξίζει να προσπαθήσουμε να αποδυναμώσουμε αυτή την σύγκρουση, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε πραγματικό πόλεμο, αλλά βεβαίως χρειάζονται δύο πλευρές σε αυτό» δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Υπεγράμμισε ακόμη ότι η καλή λειτουργία της παγκοσμίου οικονομίας εξαρτάται από τις χώρες που συνεργάζονται ως εταίροι. Κατά το πρακτορείο Αssociated Press, η Μέρκελ επέμεινε επίσης ότι «η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ», σχολιάζοντας την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ για αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το δε Πεκίνο επιμένει ότι δεν θα είναι αυτό που θα επιβάλει πρώτο τους δασμούς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ η Ουάσιγκτον κοινοποίησε στις 6 Ιουλίου την οριστική της απόφαση να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές 34 δις δολλαρίων ενώ το Πεκίνο ανταπάντησε την ίδια ημέρα με αντίστοιχες κυρώσεις. Νωρίτερα, κινεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δις δολλαρίων, που απειλεί να επιβάλει η Κίνα, θα τεθούν σε ισχύ με την έναρξη της 6ης Ιουλίου.

Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς ώρας που φθάνει το 12ωρο, το Πεκίνο έχει προβάδισμα όσον αφορά στην ώρα εφαρμογής του μέτρου. «Η θέση της κινεζικής κυβερνήσεως έχει διατυπωθεί πολλές φορές. Σε καμία περίπτωση δε θα ρίξουμε την πρώτη βολή και δε θα εφαρμόσουμε μέτρα για τους δασμούς πριν να το πράξουν αυτό οι ΗΠΑ» ανέφερε το Υπουργείο. Επί πλέον ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λού Κάνγκ κατέστησε σαφές ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει, αν και δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία ενεργοποιήσεως των κινεζικών δασμών.

«Η Κίνα έχει ήδη κάνει προετοιμασίες» δήλωσε ο Λού στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Εφ’όσον οι ΗΠΑ εκδώσουν μια λεγόμενη λίστα με δασμούς, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της», επεσήμανε.