Η Βουλγαρία Επιδιώκει να Επανεκκινήσει την Ανάπτυξη του Πυρηνικού Σταθμού Belene με τη Βοήθεια της Ρωσίας

Η Βουλγαρία Επιδιώκει να Επανεκκινήσει την Ανάπτυξη του Πυρηνικού Σταθμού Belene με τη Βοήθεια της Ρωσίας
energia.gr
Τετ, 23 Μαΐου 2018 - 11:50

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, χαιρέτησε το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Μόσχας στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης του πυρηνικού σταθμού Belene στο Δούναβη.

Οι δηλώσεις αυτές του Radev τη Δευτέρα έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με το Ρώσο πρωθυπουργό, Dmitry Medvedev, στη Μόσχα κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου προκειμένου να αρθεί σχετική απαγόρευση σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού, ισχύος 2.000 MW.

Ο πυρηνικός σταθμός Belene αναμενόταν να αντικαταστήσει τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού του Κοζλοντούι οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως προβλεπόταν από τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Ωστόσο, το έργο εγκαταλείφθηκε το 2012, αφού απέτυχε να προσελκύσει επενδυτές.

Σημειώνοντας ότι στη Βουλγαρία συζητείται και πάλι το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της ανάπτυξης του σταθμού Belene, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων BTA ότι η Μόσχα θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας πως «η επανεκκίνηση του σχεδιασμού συνεπάγεται τη συμμετοχή της Ρωσίας».

Ο Radev επεσήμανε ότι η Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν «στρατηγικός ενεργειακός εταίρος» της Βουλγαρίας ως προμηθευτής φυσικού αερίου, πετρελαίου και πυρηνικού καυσίμου, αλλά και συμμετέχοντας στη συντήρηση και αναβάθμιση των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport είχε αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Belene το 2008.

Σύμφωνα με το Βούλγαρο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Medmedev, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο άμεσης προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καλώντας τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να επανεξετάσουν αυτή την προοπτική.

Το Δεκέμβριο του 2014, η Ρωσία ακύρωσε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επικαλούμενη την πίεση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Radev ανέλυσε με περισσότερες λεπτομέρειες το ζήτημα, εξηγώντας ότι η Βουλγαρία χρειαζόταν άμεσες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που για να επιτευχθεί δεν απαιτεί διαφορετικό αγωγό από το σχεδιαζόμενο Nord Stream 2.