Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συγκρούστηκαν για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη (24 Απριλίου), με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – πριν οι Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου – οι Ευρωβουελυτές συζήτησαν το παρόν και το ζοφερό μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας.

Η εμβληματική πολιτική της σημερινής Επιτροπής που συνδυάζει την περιβαλλοντική και κλιματική δράση έχει δεχθεί συνεχείς επιθέσεις από τα κεντροδεξιά κόμματα τους τελευταίους μήνες.

Αρκετοί φάκελοι που υπογράφει η Επιτροπή- όπως ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης – έχουν μπλοκαριστεί ή αποσυρθεί, ενώ ο επόμενος πενταετής κύκλος της ΕΕ αναμένεται να μετατοπιστεί από τα περιβαλλοντικά ζητήματα προς τις οικονομικές ανησυχίες και την ανταγωνιστικότητα.

«Ας κάνουμε αυτές τις εκλογές τις εκλογές της Πράσινης Συμφωνίας«, δήλωσε ο Ολλανδός Bas Eickhout, συνυποψήφιος των Πρασίνων, ο οποίος έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Τετάρτη.

Το 2019, «αυτό το σώμα είπε «υποστηρίζουμε την Πράσινη Συμφωνία»», είπε ο Eickhout, επιτιθέμενος στη δεξιά πτέρυγα του ημικυκλίου για «αποδυνάμωση, πίεση και άμβλυνση της νομοθεσίας» όσον αφορά στο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, τους κανόνες για την αποψίλωση των δασών, τα φυτοφάρμακα, τα απορρίματα συσκευασιών και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κεντροδεξιά αντίδραση

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε. «Το ΕΛΚ υποστηρίζει την Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο Peter Liese, κεντροδεξιός νομοθέτης από τη Γερμανία.

Ο Liese, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) της ΕΕ – ένας βασικός φάκελος για το κλίμα – και αγωνίστηκε για την επέκτασή του στις οδικές μεταφορές και τα κτίρια, τόνισε ότι τα αριστερά κόμματα είχαν «απορρίψει» τον νόμο στην αρχή.

Η Lidia Pereira, νομοθέτης του πορτογαλικού ΕΛΚ, εξήγησε ότι «η άκρα αριστερά, την 11η ώρα αυτής της θητείας, προσπαθεί να διορθώσει τις υπερβολές της», ενώ άλλα κόμματα «τα έβαζαν όλα μαζί με το σκεπτικό ότι αν δεν συμφωνείς με τις απόψεις τους, είσαι οπισθοδρομικός και καταστρέφεις το περιβάλλον».

Σοσιαλιστική δέσμευση

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το κεντροαριστερό S&D, επικαλέστηκε «την πλημμύρα της La Roche» και τη δασική πυρκαγιά στο Limburg, αμφότερα στο Βέλγιο, ως απόδειξη ότι η Πράσινη Συμφωνία παραμένει εξίσου σημαντική όσο ποτέ.

«Η Δεξιά μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τα πάντα: θέλουν να απαλλαγούν από τις πρωτοβουλίες για το κλίμα, αλλά δεν βοηθούν κανέναν», δήλωσε ο Mohammed Chahim, νομοθέτης του S&D από την Ολλανδία.

Ο Tiemo Wölken από το SPD της Γερμανίας τόνισε ότι ο στόχος της ομάδας του παραμένει η «σύνδεση της κοινωνικής προσιτότητας και της κλιματικής αλλαγής». Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, ύψους 87 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αμβλύνει το πλήγμα της τιμής άνθρακα της ΕΕ, «δυστυχώς αγνοείται πλήρως», πρόσθεσε.

Φιλελεύθερη διαπραγμάτευση

Ο Pascal Canfin από το κεντρώο Renew, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να «είναι πολύ υπερήφανο για τη δουλειά που κάναμε για το Green Deal». Ο Γάλλος νομοθέτης, ο οποίος προήδρευε της επιτροπής περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η ομάδα του είχε «ψηφίσει με τη Δεξιά για τα πυρηνικά» και τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και με την Αριστερά για τις «λύσεις που βασίζονται στη φύση», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε όλες αυτές τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και φιλόδοξοι και όχι δογματικοί σε αυτό το θέμα».

Υποστήριξε ότι η Δεξιά είχε ξεχάσει ότι «δεν είναι η Πράσινη Συμφωνία που θα αντιστρέψει την ανάπτυξη, αλλά η κλιματική αλλαγή που θα καταστρέψει την αγροτική μας κυριαρχία».

Οι δεξιοί στρέφονται κατά της «πράσινης ιδεολογίας»

Για την Beata Szydło, πολωνή βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ο ένοχος είναι σαφής: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα μέλλον, εξαιτίας της Πράσινης Συμφωνίας, και αυτό θα το δούμε στις εκλογές».

«Η πράσινη ιδεολογία, την οποία προσπαθήσατε να επιβάλετε στους Ευρωπαίους, δεν δίνει μέλλον στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, τόνισε, «δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας ή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» έκανε ένα βήμα παραπέρα.

«Έχουμε χρηματοδοτήσει την παρακμή της Ευρώπης», δήλωσε η Sylvia Sardone, Ιταλίδα νομοθέτης της ομάδας ID.

Είπε  μάλιστα ότι η Πράσινη Συμφωνία σημαίνει ότι «πρέπει να διακόψουμε τις επενδύσεις σε ό,τι μας καθιστά ανεξάρτητους, καθιστώντας μας πιο εξαρτημένους από την Κίνα», με την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας.

Η Αριστερά διατηρεί την πορεία της

«Η Πράσινη Συμφωνία ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ευρώπη», δήλωσε η Silvia Moding εκ μέρους της ακροαριστερής ομάδας. «Παρά τα ελαττώματά της», έκανε την «οικονομία της ΕΕ να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

Αντί να υποχωρήσει, το «θλιβερό» γεγονός της κλιματικής αλλαγής απαιτούσε διπλασιασμό της δράσης, πρότεινε η ίδια. «Χρειαζόμαστε μια Πράσινη Συμφωνία νούμερο δύο για την επόμενη θητεία».

(από euractiv.gr)