Μετά από έξι εβδομάδες συνεχόμενης ανόδου της μέσης οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) καταγράφηκε η πρώτη πτώση αυτής, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ, που εστιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα μεταξύ 14-20/5 ανήλθε στα €57.06/MWh, μειωμένη κατά 1.18% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΟΤΣ στα €66.46/MWh και στα €38.67/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΟΤΣ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (18/5) φτάνοντας τα €61.01/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, επισημαίνεται ότι ο κυριότερος λόγος πίσω από την μικρή μείωση της μέσης ΟΤΣ είναι ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας επανήλθε σε ενεργή κατάσταση στις 16 Μαΐου, μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες συντήρησης, παρότι η πτώση δε συνέβη στο βαθμό που αναμενόταν. Επίσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των αιολικών που παραδοσιακά το Μάιο έχουν χαμηλή παραγωγή.