Η Απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν Διασαλεύει την Παγκόσμια Τάξη

Η απόφαση στις 8/5 του προέδρου Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διακρατική συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γνωστή ως JCPOA, έρχεται να ολοκληρώσει μια σειρά από μονομερείς ενέργειες του Αμερικανού προέδρου, από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του, που στόχο έχουν να καταδείξουν τόσο την ισχύ, όσο και τη διαφορετικότητα της σημερινής Αμερικής και να υποχρεώσουν τα υπόλοιπα κράτη να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο μια άλλη απόφαση του Αμερικάνου προέδρου ήρθε να δημιουργήσει διεθνή αναστάτωση, όταν αυτός απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP 21, που είχε υπογραφεί στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015. Είχε προηγηθεί η επίσης μονομερής απόφαση Trump που έθεσε τέρμα στη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας του Ειρηνικού, γνωστή ως Trans Pacific Partnership-TPP, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες απειλεί με απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας Βορείου Ατλαντικού, τη γνωστή NAFTA, εάν η ΕΕ και οι άλλες συμμετέχουσες χώρες, κυρίως ο Καναδάς και το Μεξικό, δεν προσφέρουν στην Ουάσινγκτον πιο ευνοϊκούς όρους.

energia.gr
Δευ, 14 Μαΐου 2018 - 11:37

Στις ανωτέρω ενέργειες της κυβέρνησης Trump θα πρέπει να προσθέσουμε τη σειρά μέτρων που έλαβε στις αρχές Απριλίου το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ επιβάλλοντας υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς σε πλήθος κινεζικών προϊόντων, αλλά και σε χάλυβα και αλουμίνιο ευρωπαϊκής προέλευσης, σε μια προσπάθεια να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με Ευρώπη και Κίνα. Στην πράξη η Ουάσινγκτον έχει κηρύξει ένα πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, ενώ οι σχέσεις της με την ΕΕ χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα. Απώτερος στόχος είναι να επιβάλλουν οι ΗΠΑ τους όρους συναλλαγής που τις εξυπηρετούν καλύτερα, αγνοώντας πλήρως τις ισχύουσες διεθνείς και διακρατικές  συμφωνίες. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ κινούνται πλέον σε μια ξέφρενη τροχιά αντιπαράθεσης σχεδόν με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, θέλοντας να επιδείξουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη μονομέρειά τους, τη διαφορετικότητά τους και την υπέροχη τους. Έτσι, η εμβληματική προεκλογική φράση του προέδρου Trump περί America First έχει τώρα λάβει μια διαφορετική έννοια, το America Alone που έρχεται να τονίσει τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα της σημερινής Αμερικής.

Ενδεικτικό για το πώς αντιλαμβάνεται η νέα αμερικανική πολιτική ηγεσία τη σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο είναι η δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, κού John Bolton, ο οποίος, αναφερόμενος στο ρόλο και λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών (όπου υπήρξε πρέσβυς των ΗΠΑ επί προεδρίας George Bush του νεώτερου), δήλωσε ότι «εάν αναλάμβανα να επανασυστήσω το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, θα τοποθετούσα μόνο ένα μόνιμο μέλος, τις ΗΠΑ. Καθότι αυτός είναι ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων». Όμως, το τελείως νέο παγκόσμιο σκηνικό όπου έχει εμμονικά και συγκρουσιακά δημιουργήσει ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου μέσα σε λιγότερο από 14 μήνες, πέρα από την ανατροπή της διεθνούς τάξης όπως την αντιλαμβανόμαστε έως τώρα, έχει θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη αντιπαράθεση και αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο με άγνωστες, αλλά λίαν ανησυχητικές επιπτώσεις.

Μια αστάθεια η οποία δεν προβλέπεται να παραμείνει για πολύ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά να έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις και ακόμα να γίνει αφορμή για μια νέα πολεμική αντιπαράθεση στην Μέση Ανατολή, αλλά και στον Ειρηνικό. Τουλάχιστον ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η αμερικανική ηγεσία την αποχώρηση των ΗΠΑ από την JCPOA αυτό δείχνει, αφού αδιαφορεί πλήρως για τις συνέπειες της μάλλον απερίσκεπτης αυτής μονομερούς ενέργειας. Με την Αμερική απούσα και μη ενεργά στηρίζοντας την εν λόγω συμφωνία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτή πολύ σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των δυσβάστακτων οικονομικών κυρώσεων που θα εφαρμόσει η Ουάσινγκτον κατά των μέχρι σήμερα Ευρωπαίων συμμάχων της, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Η κατάρρευση της συμφωνίας αναπόφευκτα θα οδηγήσει το Ιράν στην επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος, πράγμα που θα οδηγήσει σε στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά στόχων εντός του Ιράν (καθότι ήδη πλήττει ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας), ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και με την αμέριστη ασφαλώς υποστήριξη των ΗΠΑ.

Καλώς ήρθατε στο νέο απρόβλεπτο, ασταθή και πολεμοχαρή κόσμο του Donald Trump!