Δεκάδες Βιομηχανικά και Αγροτικά Προϊόντα στη Λίστα «Αντιποίνων» της ΕΕ Ενάντια στους Αμερικανικούς Δασμούς

Δεκάδες Βιομηχανικά και Αγροτικά Προϊόντα στη Λίστα «Αντιποίνων» της ΕΕ Ενάντια στους Αμερικανικούς Δασμούς
energia.gr
Τετ, 7 Μαρτίου 2018 - 19:33
Πολλές δεκάδες βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, όπως ο καπνός, το ουίσκιμπέρμπονκαι τα τζιν υφάσματα περιλαμβάνονται στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλούς δασμούς, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο

Πολλές δεκάδες βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, όπως ο καπνός, το ουίσκιμπέρμπονκαι τα τζιν υφάσματα περιλαμβάνονται στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλούς δασμούς, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Σύμφωνα μεέγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα ελάσματα από χάλυβα αλλά και χαλυβδοσωλήνες.

Στα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα περιλαμβάνονται ορισμένες ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, μύρτιλλα, χυμός πορτοκαλιού, φυστικοβούτυρο, πολλά είδη μπέρμπον και ουίσκι, τσιγάρα, πούρα, καπνός για στριφτά τσιγάρα ή για πίπες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης υφάσματα όπως τα παντελόνια (όχι μόνο τα τζιν), σορτσάκια, βαμβακερά είδη και δερμάτινα παπούτσια.

Με δασμούς απειλούνται εξάλλου πολλά προϊόντα ομορφιάς, είδη μακιγιάζ όπως κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε μοτοσικλέτες, αλλά και άλλα οχήματα μεταφοράς, σε μηχανοκίνητα σκάφη, σε ιστιοπλοϊκά και σε κανό.

Η λίστα κλείνει με διάφορα άλλα είδη, όπως αιθέρια έλαια, μπαταρίες, ακόμη και τράπουλες.