Στο χειρότερο δυνατό επίπεδο εισέρχονται οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Καΐρου στις 7/2 προς τον Ερντογάν να μη διανοηθεί να παραβιάσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αίγυπτος με την Κύπρο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Στο χειρότερο δυνατό επίπεδο εισέρχονται οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Καΐρου στις 7/2 προς τον Ερντογάν να μη διανοηθεί να παραβιάσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αίγυπτος με την Κύπρο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Την περασμένη Πέμπτη, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντάς της να μην διανοηθεί με οποιονδήποτε τρόπο να παραβιάσει τα οικονομικά συμφέροντα της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο βάσει συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2013 και η οποία επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η περεταίρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή καταγράφεται με την ανακάλυψη του τεραστίου κοιτάσματος Zo hr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και την αντίστοιχη στο οικόπεδο «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις, όπως η αποστολή ερευνητικών, αλλά και πολεμικών πλοίων πλησίον της πλατφόρμας που έχει στήσει η ΕΝΙ στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβήτησε τη συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει συντονισμένες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπού Ζέιντ, τον ενημέρωσε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την συμφωνία του 2013 (μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου), υπενθυμίζοντας ότι αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε προσπάθεια παραβιάσεως θα «αντιμετωπισθεί». Ουσιαστικά, η αιγυπτιακή κυβέρνηση συνιστά στον κ. Ερντογάν να προσφύγει με νομικά επιχειρήματα στην γραμματεία του UNCLOS σε περίπτωση αμφισβήτησης των συντεταγμένων της οριοθέτησης.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δε βλέπει με καλό μάτι τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στη χάραξη των ορίων των ΑΟΖ. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο Αθηνών και Λευκωσίας να μοιράσουν τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αττάλειας, χαράσσοντας μια ευθεία γραμμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της γεωτρήσεως στο οικόπεδο «Καλυψώ». Τα κοιτάσματα είναι παρεμφερή με εκείνα του αιγυπτιακού «Zo hr», ενώ το νέο κυπριακό κοίτασμα υπερέχει σε ποιότητα, δηλαδή έχει περισσότερους υδρογονάνθρακες. Οι τεχνικοί της ΕΝΙ είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των ερευνών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το κοίτασμα εκτείνεται και στο οικόπεδο 10, τα δικαιώματα του οποίου έχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί ExxonMobil - Qatar Petroleum. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέγεθος του κοιτάσματος φθάνει περίπου μέχρι και το 35% αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος (στα 200 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Αφροδίτης), γι’ αυτό και αν και πολύ συντηρητικά και συγκρατημένα για την ώρα, οι ειδικοί ομιλούν για πιθανότητα ενός «μικρού Zo hr».

Τέλος, οι ειδήσεις αυτές δε χαροποίησαν ιδιαιτέρως το Ισραήλ, καθώς φοβάται ότι εάν η «Καλυψώ» αποδειχθεί θησαυρός, τότε η Κύπρος θα μετατραπεί σε έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά φυσικού αερίου. Η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να εξάγει εύκολα φυσικό αέριο στο τερματικό υγροποιήσεως στη Νταμιέτα της Αιγύπτου και μάλιστα πριν ξεκινήσει το Ισραήλ αντίστοιχες εξαγωγές. Σημειώνεται ότι το ισραηλινό «Λεβιάθαν», αν και ανεκαλύφθη το 2010, δε θα αρχίσει να παρέχει αέριο πριν το 2020.