Σε Πλήρη Εξέλιξη το Μίνι Ράλι στις Διεθνείς Πετρελαιαγορές με το Brent να Αγγίζει τα $70 το Βαρέλι

Σε Πλήρη Εξέλιξη το Μίνι Ράλι στις Διεθνείς Πετρελαιαγορές με το Brent να Αγγίζει τα $70 το Βαρέλι
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2018 - 13:18
Όπως είχαμε σωστά προβλέψει στην ανάλυση μας της 2ας Ιανουαρίου (εδώ), οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στο παγκόσμιο πετρελαϊκό σύστημα ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ήσαν τέτοιες που μοιραία οδηγούσαν σε ένα νέο ράλι τιμών στις αρχές του νέου έτους.

Όπως είχαμε σωστά προβλέψει στην ανάλυση μας της 2ας Ιανουαρίου ( εδώ), οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στο παγκόσμιο πετρελαϊκό σύστημα ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ήσαν τέτοιες που μοιραία οδηγούσαν σε ένα νέο ράλι τιμών στις αρχές του νέου έτους. Από τότε μέχρι εχθές, που η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε στα $70,75 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου -με αντίστοιχα κέρδη στο NYMEX της Ν. Υόρκης, όπου το WTI διαπραγματεύετο στα $ 64,40 το βαρέλι- οι τιμές για τα συμβόλαια στο Brent για παραδόσεις Φεβρουαρίου έχουν αυξηθεί κατά $ 4 ολόκληρα δολάρια!

Ενώ παραμένει εν πολλοίς άγνωστο για το ποσό ισχυρή και τι διάρκεια θα έχει η τρέχουσα κούρσα τιμών εν τούτοις, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου έχουν αλλάξει αρκετά τους τελευταίους δυο με τρεις μήνες, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων σε επίπεδο Ο.Ο.Σ.Α και την πίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων (από τέλη Νοεμβρίου) περικοπών στην παραγωγή, ύψους 1,8 εκατ. βαρ. ανά ημέρα, από τις χώρες μέλη του OPEC και των νέων εταίρων του, δηλ. τη Ρωσία και το Καζακστάν.

Παράλληλα, παρατηρούμε μια έξαρση γεωπολιτικών κινδύνων με κύρια ανησυχία για την έκβαση της κατάστασης στον Ιράν, όπου ευρίσκεται σε εξέλιξη μια έξωθεν κατευθυνόμενη προσπάθεια δημιουργίας ευρύτατου κλίματος διαμαρτυρίας, με στόχο την ανατροπή του σημερινού θεοκρατικού καθεστώτος. Κάτι που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, πλην όμως οι τελευταίες εξελίξεις και ταραχές σε 80 και πλέον πόλεις του Ιράν, δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μια δύσκολη περίοδος, αφού εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει την παραγωγή Ιρανικού αργού, ( εδώ), ιδίως μάλιστα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ υλοποιήσει τις απειλές της περί ενός νέου embargo μετά την αναμενόμενη, τα επόμενα 24ωρα, απόσυρσή της από τη συμφωνία JCPOA για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ως να μην έφθανε η αστάθεια στο Ιράν, εδώ και μια εβδομάδα έχουμε χειροτέρευση της εμπόλεμης κατάστασης στην Υεμένη, όπου οι επαναστάτες Χούτι (που υποστηρίζονται από το Ιράν) απειλούν με παρέμβαση τους στο στενό πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, ανοικτά του Αντεν, με στόχο να πλήξουν τα διερχόμενα πετρελαιοφόρα που μεταφέρουν σαουδαραβικό πετρέλαιο στις Δυτικές αγορές.

 

 

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά σε ότι αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς πετρελαιαγορές, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν μια αυξημένη παγκόσμια ζήτηση αργού και προϊόντων. Όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία του μηνιαία έκθεση, η ζήτηση το 2017 αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρ/ημέρα, ενώ για το 2018 προβλέπει ότι αυτή θα συνεχίσει να τρέχει με ρυθμό + 1,3 εκατ. βαρ/ημέρα. Με προοπτική να διαμορφωθεί συνολικά στα 99,1 εκατ. βαρ/ημέρα μέσο όρο το 2018, το οποίο παρά τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης με αφορμή την Κλιματική Αλλαγή, αυτή διαμορφώνεται πλέον σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.

Το απόγευμα της Παρασκευής (12/01) η τιμή του Brent στο ICE εκυμαίνετο στα $ 69,51 το βαρέλι, ενώ του WTI στο NYMEX της Νέας Υόρκης στα $ 64,09 το βαρέλι.