πολιτική ηγεσία του, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε από την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, η οποία αποτελεί τη βασική υποδομή για την εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, το α’ εξάμηνο του 2025 το 81% του LNG που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, ενώ από τα 54 πλοία που προσέγγισαν την Ρεβυθούσα, τα 50 μετέφεραν αμερικανικό φορτίο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών κατά την ξενάγησή του στην Ρεβυθούσα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλες ποσότητες LNG που μπορούν να μεταφέρονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων και, μέσω του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου αλλά και του Κάθετου Διαδρόμου, να τροφοδοτούν ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.
Μάλιστα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό ΠΕΝ, υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της ΝΑ Ευρώπης όσο και της Μεσογείου, ενώ ανέδειξε τους δύο πυλώνες της αμερικανικής πολιτικής στην ενέργεια, ήτοι, τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας.
«Οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν επαρκείς ποσότητες ενέργειας ώστε οι χώρες να πάψουν να προμηθεύονται από όσους προκαλούν διεθνείς εντάσεις, ενώ διαθέτουμε τα αποθέματα που απαιτούνται για να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ειδικότερα για τον ρόλο της Ελλάδας, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το LNG των ΗΠΑ μπορεί να διοχετεύεται μέσω της Ρεβυθούσας και του FSRU Αλεξανδρούπολης στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί η Ουκρανία, της οποίας οι ανάγκες φθάνουν σε περίπου 60 bcm ετησίως.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν και παραμένουν κορυφαίος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. «Οι σχέσεις των κρατών μας, υπό την Προεδρία Τραμπ και την Πρωθυπουργία Μητσοτάκη, είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, βασιζόμενες σε δύο πυλώνες: τη στρατηγική συνεργασία και την ενεργειακή συνεργασία», τόνισε.
Ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, είπε ο υπουργός, οι χώρες μας αναβαθμίζουν τη δυναμική της διμερούς μας σχέσης, με εστίαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
«Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών, γεωπολιτικών, οικονομικών, τεχνολογικών - ειδικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, που φέρνει επαναστατικές εξελίξεις στις οποίες η ΗΠΑ πρωτοστατεί και η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία. Κινητήριος δύναμη όλων αυτών των μεταβλητών είναι η ενέργεια. Η ενεργειακή ασφάλεια ισοδυναμεί με εθνική», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, η κατάθεση προσφοράς από τη σύμπραξη των εταιρειών Chevron, της 2ης μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρίας στον κόσμο, και HELLENiQ ENERGY, για τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης συνιστά μια μεγάλη εθνική επιτυχία με ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Αποτελεί, δε, ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη χώρα μας, απόδειξη των αγαστών διμερών μας σχέσεων, καθώς και της ελκυστικότητας του κλάδου της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.»
Η ροή αμερικανικού LNG στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, συνέχισε ο υπουργός, ενώ η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο βαίνει διαρκώς μειούμενη. Το 81% των ελληνικών εισαγωγών LNG κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι σε όρους όγκου, ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2024.
«Μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, τα σημεία εισόδου LNG της χώρας μας που συνδέονται με τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον Κάθετο Διάδρομο, ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Οι υποδομές οδηγούν το αμερικανικό LNG όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά μέχρι την Μολδαβία και την Ουκρανία, προσφέροντας σταθερότητα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρά σε μια νέα γενιά έργων διασύνδεσης. Το όραμά μας είναι σαφές: να μετατρέψουμε την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο - εξασφαλίζοντας ασφάλεια εφοδιασμού, σταθερότητα δικτύων και τιμών, καθώς και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών σε ένα ταχέως αποανθρακοποιούμενο περιβάλλον. Με τη νέα Συμφωνία-Πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αναμένουμε η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί αξιόπιστο κόμβο διοχέτευσης της αμερικανικής ενέργειας στην Ευρώπη, πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή μας, και σταθερό φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.

Νωρίτερα, κατά την ξενάγηση του Αμερικανού υπουργού στην Ρεβυθούσα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, παρουσίασε στον κ. Μπέργκαμ τα μεγέθη του ελληνικού συστήματος που περιλαμβάνουν την Ρεβυθούσα με δυναμικότητα 7 bcm ετησίως, και το FSRU Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 3 bcm, ενώ μετά τις επενδύσεις που υλοποιεί ο Διαχειριστής η δυναμικότητα εξαγωγών θα φθάσει στα 8,5 bcm.
Ο κ. Μπέργκαμ υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για LNG συνδέεται με την ανάγκη για σταθερή παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς «τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες δεν επαρκούν για το φορτίο βάσης που απαιτεί η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον δυναμισμό του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στον τομέα της ενέργειας.