ΔΕΣΦΑ: Vincit Omnia Veritas

Η αλήθεια νικά τα πάντα, λέει το λατινικό ρητό και αυτό φαίνεται ότι τουλάχιστον ισχύει και στην περίπτωση της περιπετειώδους ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μίας αμφιλεγόμενης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της -ταπεινωτικής όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας- μνημονιακής επιτροπείας της χώρας. Το energia.gr από την πρώτη στιγμή ακολούθησε και σε αυτό το ζήτημα μία ξεκάθαρη στάση που υπαγορεύεται από (τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετούνται καλύτερα) τα εθνικά ενεργειακά συμφέροντα, μακριά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και την ανέξοδη λαϊκιστική ρητορεία. Όχι μόνο στράφηκε εναντίον αυτής καθαυτής της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά ακόμα και στην περίοδο που οι «Σειρήνες του Μπακού» είχαν σκλαβώσει κυριολεκτικά με τη ...γοητεία τους την πλειονότητα του πολιτικού συστήματος και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επέλεξε να υπερασπιστεί την αλήθεια και την κοινή λογική, αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες του.
energia.gr
Πεμ, 30 Νοεμβρίου 2017 - 08:31

Η αλήθεια νικά τα πάντα, λέει το λατινικό ρητό και αυτό φαίνεται ότι τουλάχιστον ισχύει και στην περίπτωση της περιπετειώδους ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μίας αμφιλεγόμενης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της -ταπεινωτικής όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας- μνημονιακής επιτροπείας της χώρας. 

Το energia.gr από την πρώτη στιγμή ακολούθησε και σε αυτό το ζήτημα μία ξεκάθαρη στάση που υπαγορεύεται από (τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετούνται καλύτερα) τα εθνικά ενεργειακά συμφέροντα, μακριά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και την ανέξοδη λαϊκιστική ρητορεία.

Όχι μόνο στράφηκε εναντίον αυτής καθαυτής της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά ακόμα και στην περίοδο που οι «Σειρήνες του Μπακού» είχαν σκλαβώσει κυριολεκτικά με τη ...γοητεία τους την πλειονότητα του πολιτικού συστήματος και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επέλεξε να υπερασπιστεί την αλήθεια και την κοινή λογική, αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες του.

Το καλοκαίρι του 2016 ο τότε υπουργός Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε μία αναγκαία εδώ και πολλά χρόνια νομοθετική παρέμβαση, με την οποία οι υποανακτήσεις εσόδων του ΔΕΣΦΑ από τα προηγούμενα έτη προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα (από την ...στρατόσφαιρα των 829 εκατ. ευρώ για όσους θέλουν να θυμούνται) και ταυτόχρονα απετράπησαν αυξήσεις της τάξεως του 68% στα τέλη μεταφοράς δικτύου, οι οποίες θα έπλητταν κυρίως την βιομηχανία, αλλά και τα νοικοκυριά.

Η πολεμική που ξέσπασε από την πλευρά του ενδιαφερόμενου αγοραστή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και δυστυχώς βρήκε ανταπόκριση σε μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ. Το energia.gr ήταν το μοναδικό ανεξάρτητο και ταυτόχρονα επικριτικό ως προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσο ενημέρωσης που υπερασπίστηκε με σθένος την συγκεκριμένη τροπολογία, αποκρούοντας τα γελοία επιχειρήματα του υποψήφιου «επενδυτή» που προφανώς ήθελε να αγοράσει ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε τιμή ευκαιρίας.

Αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, απόρροια και της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού, το αζέρικο κρατικό μονοπώλιο τορπίλισε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και αρνήθηκε να καταβάλει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ (ακόμα και σε συνεργασία με την ιταλική Snam), οδηγώντας ευτυχώς τον διαγωνισμό σε αδιέξοδο.

Την περασμένη Τρίτη, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ κατά την παρουσίαση του έργου της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, τόνισε ότι η παρέμβαση που έγινε το καλοκαίρι του 2016 αύξησε την αξία της εταιρείας και ήταν κάτι το οποίο ζητούσαν και οι ενδιαφερόμενοι (εκτός Μπακού βεβαίως) επενδυτές, καθώς πλέον δεν δημιουργούνται νέες υποανακτήσεις και η αγορά έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα πραγματικά μελλοντικά έσοδα της εταιρείας.

Με την εφετινή κερδοφορία αυξημένη κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι στα 94 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ και άριστες προοπτικές ανάπτυξης, όσοι μίλαγαν για «μεγάλη μείωση» της αξίας της εταιρείας αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν ενδιαφερόντουσαν παρά μόνο για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Το energia.gr θα ακολουθήσει την ίδια στάση και στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες του και συνολικά στα συμφέροντα της χώρας. Γιατί, πράγματι, η αλήθεια νικά τα πάντα, αρκεί να θέλει κανείς να υπηρετήσει την αλήθεια.