Η Δεύτερη Ευκαιρία των ΑΠΕ

Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει σήμερα σχετικά μικρό, με την ΔΕΗ κυρίαρχη στον χώρο και μερίδιο 85.55%, οι ιδιωτικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται και φθάνουν αισίως στις 16 βλέπουν ευκαιρίες προσδοκώντας την σταδιακή συρρίκνωση του μεριδίου της Επιχείρησης. Το προφανές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι ότι ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες τιμές και προϊόντα. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο φέρνει το νέο κύμα επενδύσεων που έρχεται στην ενεργειακή αγορά και το οποίο, μόνο στην αγορά πράσινης ενέργειας και στον τομέα των αιολικών, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η νέα δυναμική της αγοράς ΑΠΕ αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς προχωρούν τα σχέδια για διαγωνισμούς εγκατάστασης νέας ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, στην τριετία 2018-2020 πρόκειται να γίνουν τρεις νέοι διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με αθροιστική ισχύ 300 MW και, αντίστοιχα, τρεις διαγωνισμοί 300 MW για αιολικά.
energia.gr
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2017 - 13:41

Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει σήμερα σχετικά μικρό, με την ΔΕΗ κυρίαρχη στον χώρο και μερίδιο 85.55%, οι ιδιωτικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται και φθάνουν αισίως στις 16 βλέπουν ευκαιρίες προσδοκώντας την σταδιακή συρρίκνωση του μεριδίου της Επιχείρησης. Το προφανές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι ότι ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες τιμές και προϊόντα. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο φέρνει το νέο κύμα επενδύσεων που έρχεται στην ενεργειακή αγορά και το οποίο, μόνο στην αγορά πράσινης ενέργειας και στον τομέα των αιολικών, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η νέα δυναμική της αγοράς ΑΠΕ αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς προχωρούν τα σχέδια για διαγωνισμούς εγκατάστασης νέας ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, στην τριετία 2018-2020 πρόκειται να γίνουν τρεις νέοι διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με αθροιστική ισχύ 300 MW και, αντίστοιχα, τρεις διαγωνισμοί 300 MW για αιολικά. Επίσης θα διενεργηθούν δύο διαγωνισμοί 400 MW τεχνολογικά ουδέτεροι, δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές και από τις δύο τεχνολογίες. Το νέο κύμα των πράσινων αυτών επενδύσεων μπορεί να φέρει επενδυτική ώθηση της τάξης των 1.5 – 2.0 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2022.

Ακόμα, η αγορά της πράσινης ενέργειας μπορεί να φέρει καινοτομίες και νέες επενδύσεις στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη κάποιοι προμηθευτές προσφέρουν στους πελάτες τους πράσινα πιστοποιητικά, που σημαίνει ότι τους δίνονται εγγυήσεις ότι καταναλώνουν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως είναι, για παράδειγμα, οι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα στην αγορά αναμένεται να δούμε και άλλες καινοτομίες και συνδυασμούς με φιλικό προς το περιβάλλον αποτύπωμα, όπως χρηματοδότηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποίηση του net metering (συμψηφισμός κατανάλωσης με παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά), αλλά και συνδυαστικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ήδη γνωστές εταιρείες όπως η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, η Protergia και ο ΗΡΩΝ προετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά με νέα προϊόντα.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει το γεγονός ότι στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται όλο και περισσότεροι νέοι παίκτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας τους στον ενεργειακό τομέα. Σήμερα οι εταιρείες εκτός ΔΕΗ που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας φθάνουν αισίως τις 16. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου, λόγω απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς, χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα που είχαν στις περιοχές δραστηριοποίησης τους (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Οι εταιρείες αυτές ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην είσοδό τους στην αγορά του ρεύματος, ενώ αντίστοιχα και άλλοι προμηθευτές ρεύματος σχεδιάζουν να μπουν ή έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά προμήθειας του φυσικού αερίου.