Η Rosneft και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση θα Κατασκευάσουν Αγωγό Φυσικού Αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη

Η Rosneft και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση θα Κατασκευάσουν Αγωγό Φυσικού Αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη
της Μαρίκας Καραγιάννη*
Δευ, 18 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:17
Αποκλειστικό energia. gr: Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της ρωσικής κρατικής Rosneft, η εταιρεία θα σχηματίσει κοινοπραξία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, συγκεκριμένα με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (ΚΠΚ) του Erbil για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα είναι έτοιμος για να τεθεί σε λειτουργία του 2019, προκειμένου να εξάγει κουρδικό φυσικό αέριο προς την Τουρκία και την Ευρώπη

Αποκλειστικό energia. gr:

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της ρωσικής κρατικής Rosneft, η εταιρεία θα σχηματίσει κοινοπραξία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, συγκεκριμένα με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (ΚΠΚ) του Erbil για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα είναι έτοιμος για να τεθεί σε λειτουργία του 2019, προκειμένου να εξάγει κουρδικό φυσικό αέριο προς την Τουρκία και την Ευρώπη.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και αρκετό καιρό για τη συμμετοχή της ROSNEFT στο χρηματοδοτικό σχήμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου του «Ιρακινού Κουρδιστάν». Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

«Ο Κουρδικός περιφερειακός αγωγός φυσικού αερίου θα παρέχει προμήθειες φυσικού αερίου στα εργοστάσια και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να εξάγονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Τουρκία και στη συνέχεις προς την ευρωπαϊκή αγορά».

Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι τέτοια, που θα μπορεί να εξασφαλίσει εξαγωγές έως και 30 δις κ.μ./ έτος επιπλέον των προμηθειών στους τοπικούς καταναλωτές.

Ο ρωσικός κολοσσός επίσης ανακοίνωσε ότι μαζί με την ΚΠΚ διαπραγματεύεται τους τρόπους για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, με στόχο οι πρώτες προμήθειες προς τους τοπικούς καταναλωτές να ξεκινήσουν το 2019 και οι πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου προς Τουρκία να πραγματοποιηθούν το 2020.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία και ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού, κρίνεται ως άκρως σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το επικείμενο δημοψήφισμα, που έχει προκηρύξει η ΚΠΚ για τις 25 Σεπτεμβρίου, για την πραγματοποίηση του οποίου έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρόεδρος των Κούρδων του Β. Ιράκ Massud Barzani, παρά τις αντιδράσεις της Βαγδάτης και του διεθνούς παράγοντα.

*Η κ. Μαρίκα Καραγιάννη είναι Ειδική Επιστήμων για την Ενέργεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών)