To Στοίχημα της Τέρνα Ενεργειακής

Όπως και άλλες Ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που εργάζονται και επενδύουν σε προηγμένους επιχειρηματικούς τομείς με επίκεντρο την τεχνολογία έτσι και η Τέρνα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αποφάσισε την έκδοση ομολογιακού δανείου με στόχο την ενίσχυση διαθέσιμων οικονομικών πόρων ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μόλις εβδομάδες είχαν προηγηθεί τα ομολογιακά δάνεια του Ομίλου Μυτιληναίος (300 εκατομμύρια ευρώ) και της Sunlight (80 εκατομμύρια ευρώ), δύο άλλων μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Ασφυκτιώντας μέσα σε ένα μάλλον αρνητικό και καταθλιπτικό οικονομικό περιβάλλον, που όχι μόνο δεν ενθαρρύνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αλλά ενίοτε τιμωρεί εταιρείες και επιχειρηματίες για τα όποια ανοίγματα τους, η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων έχει αποβεί μονόδρομος για καινοτόμες και προοδευτικές επιχειρήσεις όπως η Τέρνα Ενεργειακή
energia.gr
Δευ, 17 Ιουλίου 2017 - 19:54

Όπως και άλλες Ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που εργάζονται και επενδύουν σε προηγμένους επιχειρηματικούς τομείς με επίκεντρο την τεχνολογία έτσι και η Τέρνα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αποφάσισε την έκδοση ομολογιακού δανείου με στόχο την ενίσχυση διαθέσιμων οικονομικών πόρων ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μόλις εβδομάδες είχαν προηγηθεί τα ομολογιακά δάνεια του Ομίλου Μυτιληναίος (300 εκατομμύρια ευρώ) και της Sunlight (80 εκατομμύρια ευρώ), δύο άλλων μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Ασφυκτιώντας μέσα σε ένα μάλλον αρνητικό και καταθλιπτικό οικονομικό περιβάλλον, που όχι μόνο δεν ενθαρρύνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αλλά ενίοτε τιμωρεί εταιρείες και επιχειρηματίες για τα όποια ανοίγματα τους, η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων έχει αποβεί μονόδρομος για καινοτόμες και προοδευτικές επιχειρήσεις όπως η Τέρνα Ενεργειακή. Μία από τις παλαιότερες Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των ΑΠΕ- ήδη από τη δεκαετία του 1990 μέσω τότε της μητρικής Τέρνα – έχοντας να επιδείξει μία απόλυτα σταθερή αναπτυξιακή πορεία με επενδύσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Βουλγαρία, Πολωνία αλλά και στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ. Χώρες όπου έχει κατασκευάσει και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία αιολικά πάρκα.

Σήμερα η εγκατεστημένη αιολική ισχύς λειτουργόντων αιολικών πάρκων της Τέρνα Ενεργειακή αγγίζει τα 759 Μ W , με 489 MW σε Ελλάδα,102 MW στη Πολωνία, 30 MW στην Βουλγαρία και 1384 Μ W στις ΗΠΑ, που αποτελεί μία γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά για την ελληνική πολυεθνική των ΑΠΕ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπό κατασκευή ή έτοιμα να λειτουργήσουν ευρίσκονται 194 MW μονάδες ΑΠΕ ενώ σε αδειοδότηση συγκαταλέγεται ένα πορτφόλιο 4,811 MW μονάδων ΑΠΕ.

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει ως όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και πιστεύει στην προτεραιότητα που έχει για αυτήν η πράσινη ενέργεια, δηλαδή η καθαρή ενέργεια. «Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για την κοινωνία μας και θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, αυξάνοντας τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τονίζουν μεταξύ άλλων στελέχη της Επιχείρησης.

Οι προτεραιότητες της εταιρείας όπως μας αναφέρουν τα ανωτέρω στελέχη συνοψίζονται ως εξής:

  • Σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.

  • Ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης στην Ελλάδα και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας.

  • Δραστηριοποίηση σε ένα εύρος τεχνολογιών και διατήρηση ηγετικής θέσης στην αιολική ενέργεια και επέκταση στα υδροηλεκτρικά, τα ηλιακά και τη βιομάζα.

  • Αξιοποίηση των ικανοτήτων του Ομίλου στην αλυσίδα αξίας των ΑΠΕ με την ανάπτυξη εμπειρίας στην κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και μπαταρίες.

Σήμερα το στοίχημα της Τέρνα Ενεργειακή σε πρώτο, βραχυπρόθεσμο στάδιο είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 1,000 MW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2017 από εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ σε δεύτερο μακροχρόνιο στάδιο η περαιτέρω επέκταση κυρίως εκτός Ελλάδος αποτελεί την μεγάλη πρόκληση της εταιρείας. Τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα συγκεντρωθούν από το παρόν ομολογιακό δάνειο μπορεί να μην είναι πολλά χρήματα για μία τόσο δυναμική και πολυσχιδή εταιρεία, και με ένα μεγάλο σχετικά κύκλο εργασιών, όμως τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν κατά 35% περίπου τα χρηματικά διαθέσιμα της (που στα τέλη του 2016 ανήρχοντο στα 164.4 εκατομμύρια ευρώ) επιτρέποντας της να συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017 με την ολοκλήρωση τριών αιολικών πάρκων σε Ελλάδα και Τέξας (ΗΠΑ) και την έναρξη κατασκευής των δύο μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο.

Μέχρι σήμερα πάντως οι στόχοι που κατά καιρούς έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας έχουν όλοι επιτευχθεί ακόμη και με την ανάληψη ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών έργων (λ.χ. υδροηλεκτρικά έργα, το αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Σαν Τζόρτζιο). Και άρα δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι και τώρα το πλάνο για επέκταση σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ και η περ αι τ έ ρω ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της εταιρείας θα στεφθεί με επιτυχία.