Η Άχρηστη Επιστημονική Σκέψη

energia.gr
Δευ, 10 Ιουλίου 2017 - 08:24
Τελικά, οι επιστήμονες δεν κάνουν για επαναστάτες. Σκέπτονται πολύπλοκα και αποτυγχάνουν. «… η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την επομένη μέρα θα άλλαζε νόμισμα. Κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να αλλάξει διακόσια πέσο σε μετρητά και να καταθέσει έως δέκα χιλιάδες πέσο στην τράπεζα, με δικαίωμα να σηκώνει μόνο εκατό πέσο τον μήνα. Εάν είχε περισσότερα τα έχανε».* Διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν ο Τσε, την υπογραφή του οποίου έφεραν τα νέα χαρτονομίσματα της Κούβας. Τυπώθηκαν μυστικά στην (τότε) Τσεχοσλοβακία, μεταφέρθηκαν κρυφά σε αποθήκη στο λιμάνι της Αβάνας στα μέσα Ιουνίου και η αλλαγή του νομίσματος έγινε 4 Αυγούστου. Ο πληθυσμός φτωχοποιήθηκε, με μία κίνηση. Ο Τσε δεν ήταν καθηγητής, ούτε οικονομολόγος. Τα πράγματα έγιναν απλά. Ο δικός μας Γιάνης, ως επιστήμονας, γοητευόταν από τις πολύπλοκες λύσεις, και απέτυχε!

Τελικά, οι επιστήμονες δεν κάνουν για επαναστάτες. Σκέπτονται πολύπλοκα και αποτυγχάνουν. «… η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την επομένη μέρα θα άλλαζε νόμισμα. 

Κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να αλλάξει διακόσια πέσο σε μετρητά και να καταθέσει έως δέκα χιλιάδες πέσο στην τράπεζα, με δικαίωμα να σηκώνει μόνο εκατό πέσο τον μήνα. Εάν είχε περισσότερα τα έχανε».* 

Διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν ο Τσε, την υπογραφή του οποίου έφεραν τα νέα χαρτονομίσματα της Κούβας. Τυπώθηκαν μυστικά στην (τότε) Τσεχοσλοβακία, μεταφέρθηκαν κρυφά σε αποθήκη στο λιμάνι της Αβάνας στα μέσα Ιουνίου και η αλλαγή του νομίσματος έγινε 4 Αυγούστου. Ο πληθυσμός φτωχοποιήθηκε, με μία κίνηση. Ο Τσε δεν ήταν καθηγητής, ούτε οικονομολόγος. Τα πράγματα έγιναν απλά. 

Ο δικός μας Γιάνης, ως επιστήμονας, γοητευόταν από τις πολύπλοκες λύσεις, και απέτυχε!

Σκέφτηκε να αξιοποιήσει ένα πρόβλημα, εισάγοντας νέο νόμισμα. Να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες. Πώς; Με μια εγγραφή στο Taxis net, το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους. Και εξηγεί ο καθηγητής Βαρουφάκης, για να καταλάβουν οι αδαείς:

«Π.χ., έστω ληξιπρόθεσμη οφειλή του Δημοσίου προς την Εταιρεία Αλφα ύψους 200.000 ευρώ. Εστω ακόμα ότι η Εταιρεία Αλφα χρωστά 50.000 ευρώ στην Εταιρεία Βήτα και μισθό ύψους 2.000 στον Υπάλληλο Κώστα. Παράλληλα, η Εταιρεία Βήτα χρωστά πάνω από 48.000 στην Εφορία και 2.000 στην Υπάλληλο Αννα η οποία, με τη σειρά της, χρωστά 800 ευρώ στον φίλο της τον Γιώργο που, και αυτός, έχει να πληρώσει φόρους άνω των 800 στο κράτος. Ας δούμε τι θα γινόταν αν το δημόσιο ενέγραφε πίστωση 200.000 ευρώ (απλά δακτυλογραφώντας το νούμερο αυτό) στο ΑΦΜ της Εταιρείας Αλφα και παρείχε σε κάθε φορολογούμενο ένα PIN με το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει αυτές τις πιστώσεις από το δικό του ΑΦΜ σε όποιο άλλο ΑΦΜ θέλει. Εχοντας λάβει πίστωση 200.000 ευρώ, η Αλφα έχει κάθε λόγο να χρησιμοποιήσει το PIN της για να μεταφέρει 50.000 ευρώ στο ΑΦΜ της Εταιρείας Βήτα και 2.000 ευρώ στο ΑΦΜ του Κώστα. Τώρα, η Εταιρεία Βήτα έχει κι αυτή λόγο να μεταφέρει 48.000 πίσω στην Εφορία και 2.000 στην Αννα, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί το PIN της για να μεταφέρει 800 στον φίλο της τον Γιώργο ο οποίος, με τη σειρά του κι αυτός, αποπληρώνει κάποιους από τους φόρους που χρωστά!».

Δηλαδή, το Δημόσιο θα πληρώνει ιδιώτες με μπαρουφονόμισμα (δακτυλογραφώντας ένα νούμερο) κι αυτοί θα πληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο. Ωραία! Το μπαρουφονόμισμα, γίνεται δεκτό από το Δημόσιο (που το είχε εκδώσει) αλλά κι από ιδιώτες που εξοφλούν με τον ίδιο τρόπο οφειλές τους. Αγνωστο, βέβαια, με ποιο νόμισμα θα πλήρωναν ξένους για καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, εμπορεύματα.
Πολύπλοκο, σύντροφοι. Στην Κούβα τα πράγματα έγιναν απλά.

Υπάρχει όμως ομοιότητα ανάμεσά τους. Και οι δύο, φλέγονταν από την ίδια εμμονή. Ηθελαν να εξαγάγουν την επανάσταση διεθνώς. Το λέει καθαρά: «Ενα τέτοιο σύστημα θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, από την Πορτογαλία μέχρι την Φινλανδία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ιταλία».
Ευτυχώς για τους άλλους λαούς, απέτυχαν σ’ αυτό και οι δύο.

* «Βρώμικη σάρκα». Pedro Juan Gutiérrez, σελ. 55, Μεταίχμιον.

(του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, από την «Καθημερινή»)