H Επιβίωση της ΔΕΗ θα Περάσει Μέσα Από Shock Therapy

energia.gr
Δευ, 24 Απριλίου 2017 - 16:23
Η είδηση ότι το υπουργείο Πολιτισμού προσλαμβάνει αρχαιολόγους τους οποίους θα πληρώνει η ΔΕΗ δεν θα απασχολούσε ουδένα εάν πρόκειτο για δύο ή τρία άτομα που θα καλούντο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές όπου υπάρχει αξιόλογο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ. Δυστυχώς όμως πρόκειται για 319 αρχαιολόγους και 1.844 εργάτες και οι προσλήψεις έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο μίας ασαφούς κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και εάν η ΔΕΗ δεν ήτο η βασική επιχείρηση ηλεκτροδότησης της χώρας αλλά ήτο ο ΟΑΕΔ και πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αφού η αποστολή του εν λόγω φορέα αφορά ακριβώς την δημιουργία απασχόλησης και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η περίπτωση όμως των αρχαιολόγων και των εργατών συναδέλφων τους είναι ενδεικτική μιας αρρωστημένης νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος και την λάθος αντίληψη για το ρόλο της ΔΕΗ την οποία αντιμετωπίζει ως πλουτοπαραγωγική αγελάδα (δηλ. cash cow) την οποία σπεύδουν να αρμέξουν με κάθε δυνατό τρόπο

Η είδηση ότι το υπουργείο Πολιτισμού προσλαμβάνει αρχαιολόγους τους οποίους θα πληρώνει η ΔΕΗ δεν θα απασχολούσε ουδένα εάν πρόκειτο για δύο ή τρία άτομα που θα καλούντο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές όπου υπάρχει αξιόλογο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ. Δυστυχώς όμως πρόκειται για 319 αρχαιολόγους και 1.844 εργάτες και οι προσλήψεις έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο μίας ασαφούς κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και εάν η ΔΕΗ δεν ήτο η βασική επιχείρηση ηλεκτροδότησης της χώρας αλλά ήτο ο ΟΑΕΔ και πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αφού η αποστολή του εν λόγω φορέα αφορά ακριβώς την δημιουργία απασχόλησης και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η περίπτωση όμως των αρχαιολόγων και των εργατών συναδέλφων τους είναι ενδεικτική μιας αρρωστημένης νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος και την λάθος αντίληψη για το ρόλο της ΔΕΗ την οποία αντιμετωπίζει ως πλουτοπαραγωγική αγελάδα (δηλ. cash cow) την οποία σπεύδουν να αρμέξουν με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως τελείως στρεβλή είναι η γενικότερη αντιμετώπιση των ΔΕΚΟ, από τους πολιτικούς, τις οποίες βλέπουν κυρίως ως χώρο βολέματος των ημετέρων αλλά και ως πεδίο άσκησης πολιτικής λαμπρό με χρήση των έωλων και τετριμμένων επιχειρημάτων περί δήθεν προάσπισης της δημόσιας περιουσίας, αποφυγή ξεπουλήματος και τα τοιαύτα. Με αποκορύφωμα την άγρια εκμετάλλευση της ΔΕΗ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω της απίθανης διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου και της ανοικτής ενθάρρυνσης προς τους καταναλωτές να μην πληρώνουν λογαριασμούς κάτω των 1.000€! Και τώρα εκπλήσσεται (η πολιτική ηγεσία) που η διοίκηση της ΔΕΗ προειδοποίει για επερχόμενη χρεωκοπία!

Είναι φανερό ότι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, έχουν μία μάλλον λαθεμένη έως και χαοτική εικόνα στο μυαλό τους για το είναι η ΔΕΗ και το τι έργο παράγει. Για λόγους αναφοράς διευκρινίζεται ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παράγει και διαχειρίζεται ηλεκτρική ενέργεια σε εθνική κλίμακα σε καθημερινή και σε 24ωρη βάση. Δηλαδή παράγει κάτι που αναμφίβολα βασίζεται σε μία πολύ απαιτητική εργασία με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές.

Οι ανωτέρω παρατηρήσεις κάθε άλλο παρά υπερβολικές μπορούν να χαρακτηριστούν και εξηγούν απόλυτα το πώς η μονωπωλιακή, έως πολύ πρόσφατα, επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας έφθασε σήμερα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αδυνατώντας να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις της και δανειζόμενη πλέον με μεγάλη δυσκολία, ακόμα και ποσά της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που για μία επιχείρηση με τζίρο 5.0 δις τον χρόνο, θεωρούνται μάλλον μικρά. Είναι κοινή η αντίληψη πλέον ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η ΔΕΗ οδηγείται τάχιστα στην αποσύνθεση και οικονομική καταστροφή αφού βάσει των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με τους πιστωτές θα πρέπει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να απωλέσει το 40% της εγκατεστημένης ισχύος (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες), το 50% των πελατών της αλλά να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού προσωπικού της εξυπηρετώντας το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων.

Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά σε πολιτικό επίπεδο και μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ουδεμία αντίληψη για τη λειτουργία μίας επιχείρησης, ιδιαίτερα όταν αυτή κατέχει έναν από τους πλέον στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο ασφαλώς και επιβλήθηκε με στόχο το βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη δημιουργία ανταγωνισμού. Κάτι που όφειλε να είχε πράξει η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια αλλά υπό τις απειλές συνδικαλιστών και του κακώς νοούμενου πολιτικού κόστους των κομμάτων δεν έκανε τίποτε και τώρα καλείται μέσα σε λίγους μήνες να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα.

Συμπερασματικά, η ΔΕΗ οδηγείται σήμερα στην απαξίωση και τον αφανισμό επειδή κανένα πολιτικό κόμμα δεν την άφησε να δουλέψει ως επιχείρηση αλλά επεδίωκε και επιδιώκει να καθορίζει αυτό την ατζέντα των εργασιών της επιβάλλοντας άνωθεν αποφάσεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της εκάστοτε πολιτικής πελατείας. Ακόμα και σήμερα την ύστατη αυτή ώρα την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί απεγνωσμένα, βάσει ενός νέου business plan, να εξεύρει εναλλακτικές λύσεις και να αξιολογήσει το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ απαιτεί να εγκρίνει αυτή τους όρους ανάθεσης του μελετητικού έργου, επεμβαίνοντας και στη τελευταία λεπτομέρεια.

Με τέτοια μυαλά, απομεινάρια μιας παρωχημένης νοοτροπίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά η ΔΕΗ θα αποφύγει την κακή της μοίρα. Μία χρεωκοπία όμως της ΔΕΗ θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου αίφνης θα βρεθούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό για ορισμένες μόνο ώρες την ημέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές τριτοκοσμικές χώρες. Ίσως τελικά αυτό το shock therapy να είναι απαραίτητο για να αφυπνιστούν ορισμένοι οι οποίοι και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Βέβαια μαζί με αυτούς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα την πληρώσει και ο κοσμάκης.