Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου «Κλειδί» για την Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού

Ένα από τα μαθήματα που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την δοκιμασία που υφίσταται το εγχώριο ενεργειακό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι μία από τις προτεραιότητες ενός ορθολογικού εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι και η ενίσχυση της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας σε φυσικό αέριο, καθώς εκ των πραγμάτων αυτό το καύσιμο έχει πλέον πρωταγωνιστική θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ η ανάπτυξη των υποδομών τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει και σε αύξηση της κατανάλωσης για τις «παραδοσιακές» χρήσεις όπως είναι η θέρμανση. Η μακροχρόνια σχέση με ένα αξιόπιστο προμηθευτή όπως είναι η Gazprom, η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, το project για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και ο σχεδιασμός για τον ρωσικό Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό (μέσω της κατασκευής του Turkish Stream), είναι παράγοντες που αναμφίβολα ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, και μελλοντικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες, έκτακτες καταστάσεις στις αγορές, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα
energia.gr
Παρ, 20 Ιανουαρίου 2017 - 09:02
Ένα από τα μαθήματα που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την δοκιμασία που υφίσταται το εγχώριο ενεργειακό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι μία από τις προτεραιότητες ενός ορθολογικού εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι και η ενίσχυση της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας σε φυσικό αέριο, καθώς εκ των πραγμάτων αυτό το καύσιμο έχει πλέον πρωταγωνιστική θέση στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ η ανάπτυξη των υποδομών τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει και σε αύξηση της κατανάλωσης για τις «παραδοσιακές» χρήσεις όπως είναι η θέρμανση. 

Η μακροχρόνια σχέση με ένα αξιόπιστο προμηθευτή όπως είναι η Gazprom, η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, το project για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και ο σχεδιασμός για τον ρωσικό Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό (μέσω της κατασκευής του Turkish Stream), είναι παράγοντες που αναμφίβολα ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο. 

Ωστόσο, και μελλοντικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες, έκτακτες καταστάσεις στις αγορές, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Από αυτή την άποψη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οφείλουν να δουν εκ νέου τις προοπτικές αξιοποίησης του εξαντλημένου αποθέματος στη Νότια Καβάλα ως υπόγειας αποθηκευτικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Με συνολική εκτιμώμενη χωρητικότητα 1 δις κυβικών μέτρων, δυνατότητα τροφοδοσίας του συστήματος (ΕΣΦΑ) με 7 εκατ. κ.μ. την ημέρα και διατήρησης αποθεμάτων για 90 ημέρες, το συγκεκριμένο project μπορεί να θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, προσφέροντας πολύτιμες εφεδρείες στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανία και την οικιακή κατανάλωση, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η Energean Oil & Gas, που διατηρεί την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος (η τελευταία ανανέωση έγινε το 2015 για 2+1 χρόνια) έχει υποβάλει από το καλοκαίρι του 2011 ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου και τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας. Η δε απόφαση να μεταφερθεί το συγκεκριμένο asset στο ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε στο «πάγωμα» κάθε διαδικασίας για την αξιοποίηση της «Νότιας Καβάλας», αν και όπως υποστήριξε το ΤΑΙΠΕΔ κατά την ανάθεση σχετικής μελέτης το 2014, προέκυπτε πως δύσκολα θα προέκυπτε επενδυτικό ενδιαφέρον σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο energia.gr ότι το ενδιαφέρον τουλάχιστον από την πλευρά της Energean παραμένει ισχυρό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το κόστος για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης θα είναι αισθητά χαμηλότερο έναντι των περίπου 350 εκατ. ευρώ που είχε υπολογισθεί το 2011.

Στο ΥΠΕΝ έχει ήδη συσταθεί Ομάδα Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η τελική εισήγηση της προς τον.υπουργό.Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου ώστε να διερευνήσει εκ νέου το ενδιαφέρον της αγοράς για την αξιοποίηση της «Νότιας Καβάλας».

Υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εξελίξεων στο εγχώριο σύστημα, αλλά και των αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, το συγκεκριμένο project μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές και συμβάλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.