Η «Νέα Τάξις» του Ντόναλντ Τράμπ

energia.gr
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2017 - 18:46
Νέα σελίδα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι έτοιμος να ανοίξει ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δίδοντας μια πρόγευση στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παρεχώρησε σε ευρωπαϊκά έντυπα. Επιλέγοντας σίγουρα όχι τυχαία την γερμανική «Bild» και τους Βρετανικούς «Times», απευθύνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, εξαπολύοντας τα βέλη του σε Γερμανία, ΕΕ αλλά και ΝΑΤΟ. Αναλυτικώτερα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η πολιτική της Γερμανίδος Καγκελλαρίου, Άγγελα Μέρκελ, όσον αφορά στο προσφυγικό ήταν εσφαλμένη, χαρακτηρίζοντας «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως της προεδρίας από τον ίδιο, όπως τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειες της εσφαλμένης πολιτικής της από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς

Νέα σελίδα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι έτοιμος να ανοίξει ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δίδοντας μια πρόγευση στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παρεχώρησε σε ευρωπαϊκά έντυπα. Επιλέγοντας σίγουρα όχι τυχαία την γερμανική « Bild» και τους Βρετανικούς « Times», απευθύνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, εξαπολύοντας τα βέλη του σε Γερμανία, ΕΕ αλλά και ΝΑΤΟ.

Αναλυτικώτερα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η πολιτική της Γερμανίδος Καγκελλαρίου, Άγγελα Μέρκελ, όσον αφορά στο προσφυγικό ήταν εσφαλμένη, χαρακτηρίζοντας «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως της προεδρίας από τον ίδιο, όπως τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειες της εσφαλμένης πολιτικής της από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός της, θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως εκτίμησε ο ίδιος. Συμφώνως, μάλιστα, προς τον Τράμπ, η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Εάν δεν εξαναγκάζετο να δεχθεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες να δεχθεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit»¨, εκτίμησε. Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την εκτίμηση ότι η έξοδος της Βρετανίας θα αποδειχθεί μια «θαυμάσια υπόθεσις». «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάσιν η Ευρωπαϊκή Ένωσις είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από πλευράς Βρετανίας να αποχωρήσει», ανέφερε. Επίσης, είπε ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Πάντως, για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανένα ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να κτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο», ανέφερε. Ο Τράμπ απείλησε επίσης την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, με δασμούς ακόμη και άνω του 35% εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. Ιδιαιτέρως επικριτικός ενεφανίσθη και όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «είναι παρωχημένο, διότι δεν έχει βοηθήσει εναντίον της τρομοκρατίας», αν και, όπως είπε ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για τον ίδιο. Επίσης, επανέλαβε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιό που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από τις ΗΠΑ, δείχνοντας τις Βαλτικές χώρες. Παραλλήλως, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, που αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 του μηνός, υπεστήριξε πως σκέπτεται να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεχθεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών όπλων.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)