Οι Επτά Ανατροπές που Μπορεί να Κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ

energia.gr
Παρ, 11 Νοεμβρίου 2016 - 07:59
Επτά μέτωπα στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, επηρεάζοντας τη ζωή των Αμερικανών και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, επισήμανε σε ανάλυσή της η εφημερίδα Financial Times, αν και σημειώνει ότι συνήθως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής

Επτά μέτωπα στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, επηρεάζοντας τη ζωή των Αμερικανών και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, επισήμανε σε ανάλυσή της η εφημερίδα Financial Times, αν και σημειώνει ότι συνήθως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής.

1) Εμπόριο

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

2) Εξωτερική Πολιτική

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν θα «ξηλωθεί» ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ προτείνει στενότερη σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

3) Υγεία

Ο Τραμπ έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες και στον συγκεκριμένο κλάδο.

4) Φορολογική πολιτική

Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των συντελεστών. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15%, έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών. Ο δε ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων.

5) Ανώτατο Δικαστήριο

Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία. Αντί τούτου, ο Τραμπ θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

6) Κλιματική Αλλαγή

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Ομπάμα με την Κίνα. Ο Τραμπ λέει, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για σχετικά προγράμματα του ΟΗΕ.

7) Μετανάστευση

Η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ο Τραμπ στήριξε την εκστρατεία του στη δέσμευση να κτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11 εκατομμυρίων μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί τούτων «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.