Η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, ανέβαλε τη συνεδρίαση για την πολιτική παραγωγής κατά μία ημέρα, για τις 2 Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει διαδικτυακά

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στη Βιέννη την 1η Ιουνίου, αλλά τώρα αποφασίστηκε να μετατεθή χρονικά μια μέρα αργότερα, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ την Παρασκευή. Η συνάντηση θα λάβει χώρα με τηλεδιάσκεψη.

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ προχωρούν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία να προχωρά σε πρωθύστερη εθελοντική περικοπή.

Οι περιορισμοί αυτοί εκτείνονται πέρα από τις προηγούμενες μειώσεις, κατά 3,66 εκατομμύρια bpd έως το τέλος του 2024, που είχαν ανακοινωθεί σταδιακά από τα τέλη του 2022. Έτσι, οι συνολικές προαναγγελθείσες περικοπές φτάνουν στα 5,86 εκατομμύρια bpd, ποσότητα ίση με περίπου το 5,7% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Reuters.

Πηγές από χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές της προσφοράς δήλωσαν στο Reuters αυτό το μήνα ότι είναι πιθανή παράταση.