«Θα προχωρήσουμε στη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων μακριά από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τις ενέργειες μέσα σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία, για να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 σύμφωνα με τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία», αναφέρει το προσχέδιο που είδε το Reuters.
Άλλες δεσμεύσεις σχετικά με την πολιτική για το κλίμα στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης της συνόδου περιλαμβάνουν μια δέσμευση «για σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας αδιάπτωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στα ενεργειακά μας συστήματα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030».
Καθώς η Διάσκεψη της COP29 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας δήλωσαν ότι θα υποβάλουν «πιο φιλόδοξα» εθνικά σχέδια για το κλίμα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Στο έγγραφο διατυπώνεται η δέσμευση σε μια συλλογική προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου κατά 75% έως το 2030, ωστόσο, σε ένα τμήμα της, που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι ηγέτες δίνουν πράσινο φως στις δημόσιες επενδύσεις σε φυσικό αέριο.
«Όσον αφορά την εξαιρετική περίσταση της επιτάχυνσης της σταδιακής εξάλειψης της εξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια, οι επενδύσεις με δημόσια στήριξη στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση, υπό την επιφύλαξη σαφώς καθορισμένων εθνικών συνθηκών», ανέφερε το προσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.