Ως σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε έντονα επί των ημερών του για εκτεταμένες γεωτρήσεις σε δημόσιες εκτάσεις και ομοσπονδιακά ύδατα

Ετσι, καθώς ξεσκονίζει τις «περγαμηνές» του ενόψει των προεδρικών εκλογών και αναζητάει χρηματοδότηση, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ προσελκύει βαρώνους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υποσχόμενος εκτεταμένες φοροαπαλλαγές στον κλάδο. Η προσωπική του περιουσία έχει περιοριστεί λόγω της ποινικής δίκης του στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχει προς το παρόν στη διάθεσή του 70 εκατ. δολάρια περισσότερα από τον ίδιο, σύμφωνα με ανάλυση των FT.

Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έδωσε το «παρών» σε συγκεντρώσεις και δείπνα στο Χιούστον και στο Ντάλας, ζητώντας τη στήριξη μεγιστάνων με βαθιά τσέπη στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και διαμηνύοντας από την πλευρά του ότι θα «ξηλώσει» την περιβαλλοντική ατζέντα του Μπάιντεν και θα επιτρέψει στη βιομηχανία να συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Συνδαιτυμόνες του μεταξύ άλλων ο μεγιστάνας του σχιστολιθικού πετρελαίου Χάρολντ Χαμ, πρόεδρος της Continental Resources, η επικεφαλής της Occidental Petroleum, Βίκι Χόλαμπ και η πρόεδρος της Energy Transfer, Κέλσι Γουόρεν. Ο Τζεφ Χάιλντερμπραντ της Hilcorp και ο Τζορτζ Μπίσοπ της GeoSouthern Energy ήταν επίσης παρόντες.

«Ο Τραμπ υποστηρίζεται από ανθρώπους που μοιράζονται το όραμά του για την αμερικανική ενεργειακή κυριαρχία με στόχο την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και τη μείωση του κόστους ζωής για όλους τους Αμερικανούς», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας του, Καρολίν Λέβιτ, στους Financial Times. Στο πεντάστερο ξενοδοχείο Post Oak του Χιούστον, που ανήκει στον ιδιοκτήτη των «Χιούστον Ρόκετς» και υποστηρικτή του Τραμπ, Τίλμαν Φερτίτα, οι παρευρισκόμενοι γευμάτισαν στις αρχές της εβδομάδας σε ένα δωμάτιο με μπλε κουρτίνες και σημαίες των ΗΠΑ, φωτογραφήθηκαν και συνομίλησαν με τον τέως πρόεδρο. Το ελάχιστο κόστος εισόδου σημειωτέον ήταν 10.000 δολάρια. Παρά την ισχυρή συμμετοχή, πολλά στελέχη πετρελαίου διατηρούν ιδιωτικώς την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στον Τραμπ, καθώς η παροιμιώδης αστάθειά του και η δέσμευσή του να αυξήσει τους δασμούς θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Χαμ λόγου χάρη είχε αρχικά στηρίξει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις και αργότερα έδωσε χρήματα στη Νίκι Χέιλι, ενώ ο Χάιλντερμπραντ έκανε δωρεά στον κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπουργκούμ και στον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Πολλά κορυφαία στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου επιμένουν πάντως να ενισχύουν σημαντικά την εκστρατεία Τραμπ, αφού οι εταιρείες τους σημείωσαν κέρδη-ρεκόρ τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ταξίδι της Τετάρτης ήταν το δεύτερο του Τραμπ στο Τέξας σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αφού μίλησε στην Εθνική Ενωση Οπλων (NRA) το Σάββατο. Επαίνεσε το Τέξας και κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν ότι δημιούργησε τα «πιο αδύναμα σύνορα στην ιστορία», ένα φλέγον θέμα για την πολιτεία. «Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Τέξας για ένα λόγο: για να του κόψουν επιταγές οι φίλοι του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γιατί ξέρουν ότι θα μειώσει τους φόρους τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Αμαρ Μούσα. Παρά το συνολικό χρηματικό πλεονέκτημα του Μπάιντεν, ο Τραμπ συγκέντρωσε περισσότερα από τον αντίπαλό του τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο εκστρατείες.

(από την εφηημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")