Καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει την υστεροφημία του αλλα και την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει προεκλογικά μια σειρά από κανόνες για το περιβάλλον και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κανονισμού-ορόσημο που θα αναγκάσει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να δεσμεύουν τις εκπομπές καπνού ή να κλείνουν.

Τα όρια για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα αποτελούν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια του Δημοκρατικού προέδρου να περιορίσει τη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη από τον τομέα της ενέργειας, τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή στη χώρα.

Ο κανόνας για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συγκαταλέγεται στους περισσότερους από 60 κανονισμούς που οριστικοποίησε ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του τον περασμένο μήνα για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή περίπου στο μισό έως το 2030. Οι κανονισμοί, με επικεφαλής την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, αλλά με τη συμμετοχή πολλών άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εκδίδονται με ταχεία διαδοχή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σπεύδει να προλάβει μια διαφαινόμενη αλλά αβέβαιη προθεσμία για να διασφαλίσει ότι δεν θα ανατραπούν από ένα νέο Κογκρέσο - ή έναν νέο πρόεδρο.

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε κατάσταση πράσινου αιφνιδιασμού", δήλωσε η Λένα Μόφιτ, εκτελεστική διευθύντρια της ακτιβιστικής ομάδας Evergreen Action.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Μπάιντεν έχει αποκαταστήσει τις προστασίες για τα απειλούμενα είδη που απέσυρε ο Τραμπ. Έχει επίσης ενισχύσει τα πρότυπα απόδοσης καυσίμου, αντιστρέφοντας τις αποφάσεις του πρώην προέδρου.

Εκτός από τον κανόνα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εξέδωσε επίσης ξεχωριστούς κανόνες που στοχεύουν στις εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα και φορτηγά και στις εκπομπές μεθανίου από γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών, εν τω μεταξύ, περιόρισε τις νέες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 13 εκατομμύρια στρέμματα ενός ομοσπονδιακού αποθεματικού στην Αλάσκα και απαίτησε από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να πληρώνουν περισσότερα για να κάνουν γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακές εκτάσεις και να πληρούν αυστηρότερες προδιαγραφές για τον καθαρισμό παλαιών ή εγκαταλελειμμένων φρεατίων.

Οι βιομηχανικές ομάδες και οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν τις ενέργειες του Μπάιντεν ως υπερβολικές.

"Αυτό το μπαράζ νέων κανόνων αγνοεί τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της ηλεκτρικής αξιοπιστίας του έθνους μας και είναι η λάθος προσέγγιση σε μια κρίσιμη στιγμή για το ενεργειακό μέλλον του έθνους μας", δήλωσε ο Jim Matheson, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Ηλεκτρικών Συνεταιρισμών.

Εκτός από το κλίμα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency-EPA) οριστικοποίησε επίσης μια μακροχρόνια καθυστερημένη απαγόρευση του αμιάντου, ενός καρκινογόνου παράγοντα που σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο, και έθεσε αυστηρά όρια για ορισμένα λεγόμενα "μόνιμα χημικά″ στο πόσιμο νερό. Η EPA απαίτησε επίσης από περισσότερα από 200 εργοστάσια χημικών σε εθνικό επίπεδο να μειώσουν τις τοξικές εκπομπές που είναι πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο, κυρίως σε φτωχές και μειονοτικές κοινότητες που ήδη επιβαρύνονται από τη βιομηχανική ρύπανση.

Αν και παραδόθηκαν πρόσφατα, πολλές από τις δράσεις του Μπάιντεν είχαν προγραμματιστεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και επανέφεραν ή ενίσχυσαν περισσότερους από 100 περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ο Τραμπ αποδυνάμωσε ή κατάργησε.

Οι κανόνες έρχονται δύο χρόνια αφότου οι Δημοκρατικοί ενέκριναν έναν σαρωτικό νόμο με στόχο την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, ο οποίος χαιρετίζεται ευρέως ως η σημαντικότερη νομοθεσία για το κλίμα που έχει ποτέ θεσπιστεί.

Μαζί, λένε οι Δημοκρατικοί, ο νόμος για το κλίμα και οι εκτελεστικές ενέργειες του Μπάιντεν θα μπορούσαν να εδραιώσουν τη θέση του στους ψηφοφόρους που είναι προσανατολισμένοι στο κλίμα - συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων που βοήθησαν στην ανάδειξή του στο αξίωμα πριν από τέσσερα χρόνια - και να τον βοηθήσουν να νικήσει τον Τραμπ σε μια πιθανή ρεβάνς τον Νοέμβριο.

"Κάθε κοινότητα σε αυτή τη χώρα αξίζει να αναπνέει καθαρό αέρα και να πίνει καθαρό νερό", δήλωσε ο διοικητής του EPA Μάικλ Ρέγκαν. "Υποσχεθήκαμε να ακούσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη ρύπανση και να δράσουμε για την προστασία τους".