Το ράλι ανόδου της τιμής του χαλκού που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά της Νέας Υόρκης φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του χαλκού ξεκίνησε να αυξάνεται δραματικά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, εξαιτίας ενός short squeeze μεταξύ των αμερικανών επενδυτών. Ως εκ τούτου, η τιμή του χαλκού στη Νέα Υόρκη ήταν πολλαπλάσια των τιμών σε Λονδίνο και Σαγκάη, κάτι που σήμανε τη μαζική αποστολή αποθεμάτων χαλκού προς τις ΗΠΑ. 

Τα short squeezes είναι πλέον συχνό φαινόμενο, τόσο στα χρηματιστήρια μετοχών, όσο και εμπορευμάτων, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους στους συντηρητικούς επενδυτές. Τι είναι όμως τα short squeezes; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία σιωπηρή μάχη μεταξύ 1) των επενδυτών που επιχειρούν να μειώσουν τις τιμές μίας μετοχής ή ενός εμπορεύματος ώστε να κερδίσουν από τις διαφορές μεταξύ των αγοραπωλησιών, τακτική που είναι γνωστή και «σορτάρισμα» και 2) των επενδυτών που αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες των πρώτων και επιχειρούν να αυξήσουν τις τιμές της μετοχής ή του εμπορεύματος. Αν πετύχει, αυτό το ψυχολογικό παιχνίδι αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές, πιέζοντάς τις προς τα πάνω.

Το τρέχον short squeeze του χαλκού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις τιμές να αυξάνονται άνω του 12% μεταξύ 8 και 21 Μαΐου. Το ράλι τιμών οδήγησε σε αποκλίσεις ρεκόρ μεταξύ του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από τη μία και των Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου και Χρηματιστηρίου Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στη Σαγκάη από την άλλη. Χαρακτηριστικά, η διαφορά της τιμής του χαλκού ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο ξεπέρασε τα 1200 δολάρια ανά τόνο, με τη συνήθη διαφορά να είναι λίγα δολάρια. 

Η άνοδος των τιμών του χαλκού τον Μάιο. Πηγή: Google Finance.

Η εντυπωσιακή αυτή διαφορά— που αφορούσε τις παραδόσεις χαλκού τον Ιούλιο— οδήγησε πολλούς προμηθευτές από τις ξένες αγορές να βιάζονται να τροφοδοτήσουν την αγορά της Νέας Υόρκης. Μερικοί από τους πιο πρόθυμους προμηθευτές εντοπίζονται στην Κίνα, με τις τιμές στη Σαγκάη να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και άρα λιγότερο ελκυστικές, αλλά και τη Νότια Αμερική. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ζήτηση αυτή είναι πλασματική, η αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία αυτών των συμφωνιών συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο χαλκός βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και μήνες. Ένας παράγοντας είναι η αυξανόμενη σημασία του χαλκού ως πρώτη ύλη, ειδικά στις βιομηχανίες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, και μπαταριών. Από την άλλη, μεγάλοι εξαγωγείς χαλκού, όπως η Ρωσία και η Κίνα βλέπουν τα αποθέματά τους που παραμένουν στα “αζήτητα” να αυξάνονται, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επηρεάζει ποικιλοτρόπως τις διεθνείς αγορές.